Ελλάδα: 5 μέρες με τη συμφωνία στα χέρια, πολλά μπορούν να πάνε στραβά

Αυξημένο πολιτικό ρίσκο, μάχη εξουσιών και... θεσμών στην ΕΕ. Καταλυτική η απουσία της Λαγκάρντ λόγω... δίκης

Ελλάδα: 5 μέρες με τη συμφωνία στα χέρια, πολλά μπορούν να πάνε στραβά

Σήμερα υπάρχει πολιτική συμφωνία για τα εργασιακά, σχέδιο συμφωνίας του ESM για το χρέος που προϋποθέτει συμμετοχή του ΔΝΤ και συμφωνία της ΕΚΤ και τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το πρόβλημα είναι ότι το Eurogroup είναι σε πέντε μέρες και έως τότε παρεμβάλλεται το Δημοψήφισμα στην Ιταλία, άγνωστες πολιτικές εξελίξεις και άπλετος χρόνος για παρασκηνιακές διεργασίες και νέες συμφωνίες, που συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα “δολιοφθοράς”.

Αυτό το σκηνικό προσπάθησε να σκιαγραφήσει και ο Μάριο Ντράγκι όταν μίλησε για κυριαρχία της πολιτικής αβεβαβιότητας, προλειαίνοντας κατ ουσία το έδαφος για διευρυμένο ρόλο της ΕΚΤ με στόχο τη σταθεροποίηση του συστήματος.

Στο ίδιο ύφος και με αιχμές προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ήταν και η τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης απαντώντας σε ερώτηση του Δημητρη Παπαδημούλη για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

[graphiq id=”a0rFxwbfl3v” title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700" height=”550" url=”https://w.graphiq.com/w/a0rFxwbfl3v” ]

Για την ελληνική συμφωνία και την αναδιάρθρωση του χρέους τα δεδομένα που διαμορφώνονται από τις έως τώρα δηλώσεις αξιωματούχων και με τις προηγούμενες αξιολογήσεις:

– Το ΔΝΤ θέλει συμφωνία επί συγκεκριμένου οδικού χάρτη ελάφρυνσης του χρέους και εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων που εξασφαλίζουν την εξυπηρετισιμότητά του
– Ο ESM έχει διαμορφώσει ένα κείμενο εργασίας (working paper) το οποίο προβλέπει σταδιακή ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 23% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου
– Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει δική της «ανεξάρτητη» ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους
– Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις υπολείπονται των συμφωνηθέντων και πως όποιος μιλάει για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους (σσ Μπαράκ Ομπάμα) προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα
– Το ΔΝΤ έχει ταχθεί σαφώς υπέρ της μείωσης των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 1,5%
– Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως κατ επανάληψη έχει δηλώσει ο Γιάννης Στουρνάρας, άρα και η ΕΚΤ
– Ο ΟΟΣΑ έχει ζητήσει αναπτυξιακό μίγμα πολιτικών και απελευθέρωση κονδυλίων για αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων σε υποδομές

Διαβάστε  Η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα

[gra[graphiq id=”kZMOkwJktPD” title=”Ελλάδα: Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700" height=”599" url=”https://w.graphiq.com/w/kZMOkwJktPD” ]

Τα ελληνικά media και η αντιπολίτευση φαίνεται ότι επιδιώκουν να καπρωθούν την κόπωση της κυβέρνησης και την έλλειψη επαφής με την κοινωνία, ωστόσο είναι ακόμη αβέβαιο -για τους εταίρους- αν η ανατροπή του status quo θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Σε αυτό το πλαίσιο η αποποίηση του σεναρίου οικουμενικής κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται να αποτελεί μήνυμα ότι δεν επιθυμεί για την ώρα ανατροπή της κυβέρνησης.

Παράγοντας αβεβαιότητας που μπορεί να αλλάξει τη ροή των εξελίξεων είναι το Δημοψήφισμα στην Ιταλία και οι συσχετισμοί δυνάμεων στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Την ισορροπία δυνάμεων στις Βρυξέλλες επηρεάζει και η επιβεβλημένη απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έχει τεθεί σε άδεια από το ΔΝΤ όσο καιρό διαρκή η εκδίκαση της υπόθεσης Ταπί στην οποία εμπλέκεται ως πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί.

Ωστόσο τα πολιτικά δεδομένα δεν περιορίζονται στις εξελίξεις των ημερών αλλά επεκτείνονται στη ανοιχτή σύγκρουση του Μάριο Ντράγκι με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα όρια της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, που μεταφράζεται σε περιορισμό της πολιτικής επιρροής του κεντρικού τραπεζίτη.

[graphiq[graphiq id=”fv7eW1shUrz” title=”Ελλάδα: Δημόσια έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700" height=”532" url=”https://w.graphiq.com/w/fv7eW1shUrz” ]Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ 2013-2020 τον οποίο έχει μπλοκάρει η Ιταλία με την οποία έχει συνταχθεί και η Ελλάδα, μετατρέποντάς το ζήτημα σε μοχλό πίεσης.

Διαβάστε  Το ΔΝΤ μένει αλλά χωρίς λεφτά στην Ελλάδα

Θετικά αποτιμάται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου για τη δημιουργία Ευρωστρατού, καθώς η Γερμανία εξασφαλίζοντας τη στήριξη της Γαλλίας και της Ιταλίας και του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης έδωσε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αυτό που ζητούσαν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το προσφυγικό, την ένταξη και το Κυπριακό.
Ενώ άγνωστη είναι και η επίδραση της εκλογής Ντόναλντ Τράμπ, καθώς επηρεάζει NATO, TPP, και Ευρωστρατό.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.