Δυο αρνητικά συν ένα θετικό είναι τα σενάρια για το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, στις οποίες δεν θα συμμετάσχει τελικά η Ρωσία, καθώς το εσωτερικό χάσμα μεταξύ των χωρών-μελών του καρτέλ είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει ταυτόχρονες διαβουλεύσεις με άλλους, ενώ τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η συμφωνία του Αλγερίου δεν έχει πλέον καμία πιαθνότητα υλοποίησης και πως η συζήτηση στρέφεται στη… συνεννόηση.
[graphiq id=”eHfc3Lnq0M5″ title=”Η τιμή του πετρελαίου τύπου crude των τελευταίων 30 ημερών” width=”700″ height=”571″ url=”https://w.graphiq.com/w/eHfc3Lnq0M5″ ]
Ο αρχικός σχεδιασμός της 28ης Σεπτεμβρίου στο Αλγέρι, αφορούσε περιορισμό παραγωγής στα 32,5 έως 33 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα εμπόδια προκειμένου να μειωθεί η προσφορά κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής του Οκτωβρίου.
Διαβάστε επίσης: Στον πυρετό του «μαύρου χρυσού»
Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει, σε προπαρασκευαστικό επίπεδο, από την Τρίτη με την κρίσιμη συνάντηση της Τετάρτης να έχει τρεις πιθανές εκβάσεις.
Το πρώτο σενάριο αφορά μια «παραποιητική συμφωνία», με τα επίπεδα περιορισμού της παραγωγής να μην φτάνουν να μέγιστα, και το Ιράν και το Ιράκ, δύο βασικά μέλη του ΟΠΕΚ να εξαιρούνται των ποσοστώσεων.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη συμφωνία, φέρνοντας εντονότερες αντιδράσεις από τη Σαουδική Αραβία, καθώς η κυριαρχική της θέση θα υπονομευόταν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ, το καρτέλ πρέπει να αντλήσει 31,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου προκειμένου να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά.
[graphiq id=”hYw0qjEUFvv” title=”ΟΠΕΚ: Παραγωγή Πετρελαίου” width=”700″ height=”521″ url=”https://w.graphiq.com/w/hYw0qjEUFvv” link=”http://time-series.findthedata.com/l/18812891/OPEC-Crude-Oil-Production” link_text=”FindTheData | Graphiq” ]
Ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται αρκετά ισχυρό για να εξασφαλίσει το στόχο. Η αβεβαιότητα θα κυριαρχήσει στην αγορά ενέργειας και η ενδεχόμενη απώλεια δυναμικής θα ωθήσει τους επενδυτές να «ξεφορτωθούν» τα πετρελαϊκά περιουσιακά τους στοιχεία, πιέζοντας ακόμα περισσότερο το μαύρο χρυσό.
Το αισιόδοξο σενάριο της πλήρους συμφωνίας, με σαφείς ποσοστώσεις περιορισμού κάθε χώρας και εξαίρεση μόνο της Νιγηρίας και της Λιβύης, θα ενίσχυε τις τιμές πιθανότατα άνω των $50 το βαρέλι υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία του καρτέλ στη διαχείριση της αγοράς μελλοντικά.
Το τρίτο σενάριο, είναι αυτό της αποτυχίας οποιαδήποτε συμφωνίας. Σε αυτό το σενάριο, η τιμή του μαύρου χρυσού θα γκρεμιζόταν κάτω των $40 το βαρέλι και η αξιοπιστία του ΟΠΕΚ θα υπονομευόταν σημαντικά.
[graphiq id=”4eQ4W3tjf2l” title=”ΟΠΕΚ: Καλάθι Τιμής Αναφοράς Πετρελαίου” width=”700″ height=”521″ url=”https://w.graphiq.com/w/4eQ4W3tjf2l” link=”http://time-series.findthedata.com/l/3489/OPEC-Crude-Oil-Basket-Reference-Price” link_text=”FindTheData | Graphiq” ]
Η τελευταία αυτή εκδοχή, φάνηκε να έρχεται όλο και πιο ισχυρά στο προσκήνιο την Τρίτη, με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh να δηλώνει κατά την άφιξη του στη Βιέννη πως η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει την παραγωγή της και τη Σαουδική Αραβία να είναι έτοιμη να απορρίψει τη συμφωνία εκτός αν όλα τα μέλη του καρτέλ –με δεδομένη την εξαίρεση Λιβύης και Νιγηρίας- συμμετέχουν στις ποσοστώσεις.
Διαβάστε επίσης: «Who needs what» στο παζάρι του ΟΠΕΚ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των αναλυτών, το πρώτο σενάριο φαίνεται το επικρατέστερο, με την υπογραφή συμφωνίας, χωρίς όμως ξεκάθαρα ποσοστά μείωσης παραγωγής για κάθε μέλος, με τις επιπτώσεις στην αγορά να μην μπορούν εύκολα να προβλεφθούν.