Ντράγκι: Εκλογές, δημοψηφίσματα και λιτότητα ανεβάζουν το ρίσκο

Ντράγκι: Εκλογές, δημοψηφίσματα και λιτότητα ανεβάζουν το ρίσκο

Αναγκασμένος να διαμορφώσει πολιτική που θα νταποκριθεί στη διαρκώς αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα είναι ο Μάριο Ντράγκι καθώς το 2017 έχει χαρακτηριστεί έτος εκλοηών για την Ευρώπη, ενώ το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ και το Δημοψήφισμα στην Ιταλία ενισχύουν ην πολιτική αβεβαιότητα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης παραδέχθηκε ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Αυτόν τον χρόνο βιώσαμε αρκετές αβεβαιότητες» συνέχισε, στο ίδιο ύφος, και παρέπεμψε στην κινεζική επιβράδυνση, στη στασιμότητα του παγκόσμιου εμπορίου, στο βρετανικό δημοψήφισμα και στις αμερικανικές εκλογές.

Διαβάστε  Αναιμική η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

[graphiq id=”efiz4pV8BAF” title=”Ο δείκτης ‘φόβου’ των αγορών: CBOE S&P 500 VIX Futures (CFE:VI) – 90 Days” width=”700" height=”540" url=”https://w.graphiq.com/w/efiz4pV8BAF” ]

Κατά τον ίδιο, το κρίσιμο ερώτημα αφορά τον βαθμό, στον οποίο η αβεβαιότητα πρόκειται να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την αντίδραση της Ευρωζώνης στις αλλεπάλληλες πολιτικές προκλήσεις.

Όσον αφορά το Brexit, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι πολλές παράμετροι αναμένεται να καθορίσουν την τελική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και προειδοποίησε ότι «όσο περισσότερο διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο μεγαλύτερη η αβεβαιότητα».

Διαβάστε  Ζορίζεται η Ευρωζώνη, ανησυχία για τις επιπτώσεις εξόδου από το QE

Σε κάθε περίπτωση πάντως, επισήμανε ότι ο αντίκτυπος θα είναι ισχυρότερος στη Βρετανία, παρά στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς για το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση και επανέλαβε ότι στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.