Σε πλήρη ανατροπή των έως τώρα πρακτικών και κανόνων οδηγείται ντε-φάκτο η ΕΚΤ καθώς τα παιχνίδια πολιτικής ισχύος εντός της ΕΕ δημιουργούν ένα εντελώς νέο και εύφλεκτο τοπίο.
Υπ αυτό το πρίσμα η ΕΚΤ έχει απριόρι διαμηνύσει ότι σκοπεύει να παρέμβει ενεργά αυξάνοντας το ημερήσιο όριο αγοράς ομολόγων αλλά και με έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της χώρας.
[graphiq id=”iwWQTp3Nkvb” title=”Ιταλία: Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”581″ url=”https://w.graphiq.com/w/iwWQTp3Nkvb” ]
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει ετοιμάσει σχέδιο άμεσης παρέμβασης σε περίπτωση που ο Ματέο Ρέντζι χάσει το Δημοψήφισμα και οδηγηθεί σε παραίτηση.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, εάν ένα συμβεί κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων. Θα μπορούσε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, ύψους 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει όποια άμεση, περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων μετά το δημοψήφισμα, προκειμένου να στηρίξει τα ομόλογα και να αμβλύνει τις κινήσεις στην αγορά, σύμφωνα με τις πηγές από την ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters.
Μια τέτοια κίνηση θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ το θέμα θα τεθεί ακόμα και στο Eurogroup.
Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπει μια προσωρινή αύξηση των αγορών ιταλικών τίτλων και πως μια τέτοια κίνηση δεν θα χρειαζόταν απαραίτητα τη «σφραγίδα» του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 8 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει το πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο του 2017.
[graphiq id=”h9MsxMf2bEF” title=”Ιταλία: Ισοζύγιο τρεχουσών Συναλλαγών” width=”700″ height=”599″ url=”https://w.graphiq.com/w/h9MsxMf2bEF” ]
Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν πάντως μια τέτοια κίνηση από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι περιορισμένης διάρκειας, λίγων ημερών ή εβδομάδων, και θα έχει ως στόχο να αντισταθμίσει την όποια άμεση μεταβλητότητα στην αγορά, καθώς το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και δεν έχει σκοπό να καταπολεμά κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες.
Αυτό σημαίνει πως αν η Ιταλία ή οι ιταλικές τράπεζες χρειαστούν πιο μακροπρόθεσμη στήριξη, η Ρώμη θα πρέπει να ζητήσει επισήμως βοήθεια.
[graphiq id=”2JwkSHE3bLf” title=”Ιταλία: ΑΕΠ” width=”700″ height=”551″ url=”https://w.graphiq.com/w/2JwkSHE3bLf” ]
«Το διοικητικό συμβούλιο καταλαβαίνει πως υπάρχει κάποιο περιθώριο να βοηθήσει την Ιταλία, το οποίο θα χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει ευελιξία», ανέφερε η μια πηγή. «Το κλειδί είναι πως η ΕΚΤ θα πρέπει να πειστεί ότι η αστάθεια μπορεί να ξεπεραστεί με την αξιοποίηση αυτής της ευελιξίας».
Σε ό,τι αφορά στις ιταλικές τράπεζες, που δέχονται ισχυρότατες πιέσεις, πηγές της ΕΚΤ σημειώνουν πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει και πολλά για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, εκτός και αν η ίδια η Ιταλία ζητήσει πρόγραμμα διάσωσης για τον τραπεζικό κλάδο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε πάντως, να σχολιάσει το ρεπορτάζ του πρακτορείου.