Σε αναμονή της κρίσιμης συνάντησης της Τετάρτης στη Βιέννη και στον πυρετό των παρασκηνιακών διεργασιών και της προπαγάνδας των τελευταίων εβδομάδων στην αρένα του πετρελαίου, οι ανάγκες, η δυναμική της κάθε χώρας και οι συμμαχίες που κινούν τα νήματα των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε επίσης: Συμφωνία για τα μάτια των αγορών ετοιμάζουν ΟΠΕΚ-Ρωσία
[graphiq id=”8h6oaGhpEJn” title=”Παραγωγή αργού ανά χώρα” width=”700″ height=”591″ url=”https://w.graphiq.com/w/8h6oaGhpEJn” link_text=”Graphiq” ]
Η ακτινογραφία των συμμετεχόντων σχετικά με την τιμή που χρειάζεται καθένας από αυτούς για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του το 2016.
Όπου δεν αναφέρεται άλλος φορέας, οι εκτιμήσεις προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αλγερία
Αναγκαία τιμή: $ 90.60
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 3,3%
Ο υπουργός Ενέργειας Noureddine Boutarfa προσπάθησε να συσπειρώσει τα μέλη του καρτέλ το Σεπτέμβριο για να καταλήξουν σε προσωρινή συμφωνία. Και η πρόταση της Αλγερίας, με περικοπές παραγωγής και εξαιρέσεις παραμένει ακόμα υπό συζήτηση.
Αγκόλα
Αναγκαία τιμή: $ 66.06 (UBS Group AG)
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 4,4%
Η παραγωγή παραμένει κάτω του επιπέδου το 2014, και ο στόχος να αυξηθεί σε 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έχει αναβληθεί για το 2017,καθώς οι χαμηλές τιμές είχαν τεράστιες επιπτώσεις στις επενδύσεις του τομέα.
Εκουαδόρ
Αναγκαία τιμή: $ 104.69 (UBS)
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 1,7%
Ως εξαιρετικά υψηλού κόστους παραγωγός, το Εκουαδόρ είναι μια από τις πιο εκτεθειμένες χώρες στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
[graphiq id=”i9zQ1w1Jtw9″ title=”ΟΠΕΚ: Παραγωγή πετρελαίου” width=”700″ height=”521″ url=”https://w.graphiq.com/w/i9zQ1w1Jtw9″ ]
Γκάμπια
Αναγκαία τιμή: δεν παρέχεται
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 0,6%
To Γκαμπόν ξαναμπήκε στον ΟΠΕΚ στη μέση του έτους και έχει φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης – να υπερδιπλασιαστεί την τρέχουσα παραγωγή των 200.000 βαρελιών την ημέρα μέχρι το 2020. Είναι ο μικρότερος παραγωγός του καρτέλ και θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε συμφωνία που θα ενισχύσει τις τιμές.
Ιράν
Αναγκαία τιμή: $ 55.30
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 11%
Το Ιράν έχει προσθέσει περίπου 880.000 βαρέλια την ημέρα στην παραγωγή, δεδομένου ότι οι κυρώσεις είχαν χαλαρώσει νωρίτερα αυτό το έτος, και εξακολουθεί να επιδιώκει να ανακτήσει μερίδιο της αγοράς. Αυτές οι φιλοδοξίες ενδέχεται να αποδυναμωθούν από τον νεοεκλεγή Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε να ανατρέψει την πυρηνική συμφωνία που θα χαλαρώσει τις κυρώσεις. Το Ιράν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια ΟΠΕΚ-Ρωσίας να παγώσει προσφορά τον Απρίλιο και αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες της συμφωνίας.
Διαβάστε επίσης: Η εκλογή Τράμπ αγχώνει τους Ιρανούς και την αγορά πετρελαίου
Ιράκ
Αναγκαία τιμή: $ 58.30
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 14%
Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ που αρχικά είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τις περικοπές, καθώς μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ο πρωθυπουργός Haider Al-Abadi φάνηκε να αντιστρέφει αυτή τη θέση την περασμένη εβδομάδα. Δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα το βαθμό στον οποίο προτίθεται να περιορίσει την παραγωγή του, και ταυτόχρονα αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή των μελών του που αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτε συμφωνία.
Διαβάστε επίσης: Το Ιράκ ξαναμπαίνει στο μαντρί του ΟΠΕΚ
Κουβέιτ
Αναγκαία τιμή: $ 47.80
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 8,7%
Ο Σεΐχης Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah προσφέρθηκε να παρέμβει σε πολιτικό επίπεδο για να ενισχύσει την πιθανότητα συμφωνίας εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο ΟΠΕΚ πρέπει να απομονωθεί από τη γεωπολιτική. Μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ έχει παραδοσιακά επωμιστεί περικοπές του πετρελαίου.
[graphiq id=”4vISkcyLQd7″ title=”Καλάθι τιμής αναφοράς πετρελαίου του ΟΠΕΚ” width=”700″ height=”540″ url=”https://w.graphiq.com/w/4vISkcyLQd7″ ]
Λιβύη
Αναγκαία τιμή: $ 216.50
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 1,5%
Η Λιβύη, έχει εξαιρεθεί από τον περιορισμό παραγωγής, καθώς αναρρώνει από τον εμφύλιο πόλεμο, και η δυναμική της παραγωγής της θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη συνολική προσφορά πετρελαίου. Η παραγωγή της έχει διπλασιαστεί σχεδόν στα 600.000 βαρέλια ημερησίως από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Νιγηρία
Αναγκαία τιμή: $ 85.40 (Deutsche Bank)
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 4,9%
Η Νιγηρία έχει επίσης εξαιρεθεί από τον περιορισμό μετά από επιθέσεις ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που οδήγησαν σε κατάρρευση της παραγωγής της. Προσέθεσε 170.000 βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα.
Κατάρ
Αναγκαία τιμή: $ 62.10
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 1,8%
Το Κατάρ είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε προβλήματα υπερπροσφοράς, λόγω του χαμηλού κόστους και υψηλών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο αναμένεται να αντιμετωπίσει έλλειμμα προϋπολογισμού το τρέχον έτος και θα επωφεληθεί από μια συμφωνία που θα ενισχύσει τις τιμές.
Σαουδική Αραβία
Αναγκαία τιμή: $ 79.70
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 31%
Ακόμη και η υπερδύναμη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, με τα τεράστια αποθέματα, έχει επηρεαστεί από τις χαμηλές τιμές. Η χώρα έχει προπαγανδίσει αρκετά τη συμφωνία περιορισμού της προσφοράς και παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας των διαπραγματεύσεων.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Αναγκαία τιμή: $ 58.60
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 9,1%
Το κράτος του Κόλπου αναμένεται να κινηθεί στα βήματα της συμμάχου του, της Σαουδικής Αραβίας.
Βενεζουέλα
Αναγκαία τιμή: $ 117.50 (UBS)
Μερίδιο παραγωγής ΟΠΕΚ: 6,4%
Η Βενεζουέλα, με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο, βρίσκεται στην πιο απελπιστική θέση από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ. Οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το υποτιμημένο νόμισμα έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, και εναποθέτει τις ελπίδες της σε μια συμφωνία που θα ενισχύσει τις τιμές.
Διαβάστε επίσης: Βενεζουέλα: Ψιλο..σώζεται με το swap η πετρελαϊκή PDVSA
Ρωσία
Αναγκαία τιμή: $ 69 (Natixis SA)
Παρ’ όλες τις μέχρι τώρα πιέσεις, η Ρωσία έχει αποδεχθεί πάγωμα και όχι περιορισμό της παραγωγής της. Η χώρα παράγει στο μετα-σοβιετικό επίπεδο ρεκόρ των 11,2 εκατ βαρελιών ημερησίως και η άρνησή της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία. Ωστόσο, η Μόσχα έχει ένα ισχυρό κίνητρο για να συναινέσει. Η αύξηση των τιμών που έχει επιφέρει η συμμετοχή της και μόνο στις συζητήσεις έχει αυξήσει τα έσοδα της χώρας από την πώληση πετρελαίου κατά $6 δισ. τουλάχιστον.
Διαβάστε επίσης: Ο ΟΠΕΚ βοήθησε τη Ρωσία να βγάλει 6 δισ.