Στρατηγικός επενδυτής στη Παγκρήτια Συναιτεριστική Τράπεζα θα είναι ο Μιχάλης Σάλλας, έχοντας αποχωρήσει από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Ο τραπεζίτης υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης με τη διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο της εν εξελίξει αύξησης κεφαλαίου.
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας
Πρόκειται για μια κίνηση που φαίνεται να ανοίγει νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες για τον Μιχάλη Σάλλα και χρηματοδοτικούς δρόμους για τη Παγκρήτια Τράπεζα. Η είσοδος του Μιχάλη Σάλλα αναμένεται να δώσει δυναμική και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις τράπεζες, ανοίγοντας εκ νέου το κεφάλαιο συγκέντρωσης των συναιτεριστικών τραπεζών.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ή πληροφορίες, για την ώρα, η είσοδος του Μιχάλη Σάλλα σε μια μικρή συναιτεριστική τράπεζα αφ ενός επαναφέρει στο τραπέζι σενάρια για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον χώρο των συναιτεριστικών, ταυτόχρονα όμως ανοίγει έναν ευρ΄τυερο κύκλο διεργασιών στον τραπεζικό τομέα, με στόχο τη δημιουργία ενός ακόμα ισχυρού πόλλου στη λιανική τραπεζική και ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ρααχοκοκακλιά της εθνικής οικονομίας.
Από μόνη της η είσοδος ενός επενδυτή τέτοιου βεληνεκούς βάζει τη Παγκρήτια στο ραντάρ διεθνών επενδυτών, ενώ λειτουργεί καταλυτικά για την προσέλκυση κεφαλαίων ευρύτερα στον κλάδο.
Όπως ανακοίνωσε σχετικά η Παγκρήτια Τράπεζα, σήμερα, Τρίτη 29/11/2016 υπεγράφη Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU), με τον Μιχάλη Σάλλα, στο οποίο ρητά εκφράζεται η επιθυμία της συμμετοχής του στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο ως Στρατηγικός Επενδυτής, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των Συνεταιριστικών μερίδων.
Η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της Παγκρήτιας.
Παράλληλα, τόσο η Διοίκηση της Τράπεζας όσο και ο κ. Σάλλας πιστεύουν ότι με την συνεργασία αυτή δημιουργούνται οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας, προς όφελος των υφιστάμενων και μελλοντικών συνεταίρων της.
Η συμμετοχή θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και θα διασφαλίζει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας.
Στόχος και των δύο πλευρών είναι το σύνολο της διαδικασίας με βάση τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, τις Εποπτικές Αρχές και το MOU, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2017.
Σε δήλωση του ο κ. Μιχάλης Σάλλας αναφέρει: «Γνωρίζω την Τράπεζα από την ίδρυσή της και έχω παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ την Παγκρήτια Τράπεζα άρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης, έχω εμπιστοσύνη στη Διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η Τράπεζα Πειραιώς που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με διεθνή παρουσία και 20,000 εργαζομένους.
Η Τράπεζα Πειραιώς ιδιωτικοποιήθηκε το 1991 και στη συνέχεια από το 1992 ξεκίνησε ένα μπαράζ εξαγορών και συγχωενύσεων που ξεκίνησε με τη Σίγμα Χρηματιστηριακή και τις τράπεζες Μακεδονίας Θράκης και Χιός Bank.