Το πετρέλαιο λιμνάζει, η συμφωνία είναι τόσο κοντά όσο και μακριά

Το πετρέλαιο λιμνάζει, η συμφωνία είναι τόσο κοντά όσο και μακριά

Σε μοτίβο συσσώρευσης παραμένει το πετρέλαιο με τις τιμές να κινούνται σταθεροποιητικά ελλείψη καταλυτών ικανών να επηρεάσουν τη βραχυχρόνια τάση ενόψει της συνόδου της 30ης Νοεμβρίου του ΟΠΕΚ. Η αλλαγή στάσης του Ιράκ αν και αναδείχθηκε ειδησεογραφικά εν τούτοις φαίνεται ότι εξισοροπήθηκε από τη στάση της Ρωσίας η οποία δείχνει διατεθειμένη μόνο για πάγωμα και όχι για μείωση της παραγωγής.

Τα συμβόλαια αργού παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,04% στα $48,02 το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και το brent ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και το brent κλείνοντας στα στα $48,97 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Διαβάστε  Roller coaster η μετοχή της FF Group, αμφισβητεί τη διοίκηση και η Fosun

[graphiq id=”kfvMY3M76Yt” title=”Crude Oil Futures (NYMEX:CL)” width=”700" height=”521" url=”https://w.graphiq.com/w/kfvMY3M76Yt” ]

Η επικοινωνιακή πολιτική αποτέλεσε τον κυρίαρχο παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά πετρελαίου για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, με την προπαγάνδα της Ρωσίας για συμφωνία με τον ΟΠΕΚ και την αντίστοιχη της Σαουδικής Αραβίας, να οδηγούν σε ανάκαμψη του μαύρου χρυσού στις πρόσφατες συνεδριάσεις κοντά στα $40 το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: Στον πυρετό του «μαύρου χρυσού»

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την καταλυτική στροφή 180 μοιρών του Ιράκ που ανακοίνωσε, δια στόματος του πρωθυπουργού, πως θα επωμιστεί μέρος της μείωσης της παραγωγής, δείχνουν να στρώνουν το δρόμο προς συμφωνία, ωστόσο η αγορά συνεχίζει να κρατά την ανάσα της, καθώς τα εμπόδια είναι πολλά και τα θεμελιώδη της αγοράς δεν δείχνουν να αλλάζουν ουσιωδώς εκτός αν υπάρξει ομόφωνη συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχει και η Ρωσία.

Διαβάστε  Στο ταμπλό ξανά το ομόλογο της Sunlight

Διαβάστε επίσης: Το Ιράκ ξαναμπαίνει στο μαντρί του ΟΠΕΚ

Η νέα στάση του Ιράκ αναμένεται να επηρεάσει και το Ιράν, προς την ίδια κατεύθυνση, ενισχύοντας την ενότητα στο εσωτερικό του καρτέλ και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πιθανότητα συναίνεσης και περιορισμού της παραγωγής καθώς η αδυναμίας συμφωνίας αναμένεται να φέρει τεράστια πτώση των τιμών, σύμφωνα με τους αναλυτές, και οικονομικές απώλειες που καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντέξει, συμπεριλαμβανόμενης και της Σαουδικής Αραβίας.

Διαβάστε  FF Group: Ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα της QCM