Η Κροατία φιλική προς την Άγκυρα, δεν θέλει διακοπή των διαπραγματεύσεων

Η Κροατία φιλική προς την Άγκυρα, δεν θέλει διακοπή των διαπραγματεύσεων

Η Κροατία φαίνεται να είναι ένας από τους λίγους, ίσως ο μόνος, σύμμαχος της Τουρκίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει αντίθετος στη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ζητώντας “ισορροπημένη στάση” απέναντι στην Άγκυρα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κροατίας ή της Σλοβενίας να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία… χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη στάση απέναντι στην Άγκυρα», δήλωσε ο Ντάβορ Ίβο Στίερ σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να επεκταθεί.

Διαβάστε  Τουρκία: Βουτιά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Νωρίτερα σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως η Τουρκία μπορεί να ανοίξει τις πύλες της για τους μετανάστες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζήτησε την προσωρινή διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Προτού κλείσει η βαλκανική διαδρομή τον Μάρτιο εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες διέσχισαν την Κροατία και τη Σλοβενία, που είναι και οι δύο μέλη της ΕΕ, κατευθυνόμενοι προς την πιο εύρωστη οικονομικά δυτική Ευρώπη. Και οι δύο χώρες θέλουν να κρατήσουν τα σύνορά τους κλειστά στους παράνομους μετανάστες.

Διαβάστε  Το φάντασμα χρέους συνεχίζει να στοιχειώνει την Ευρώπη

Αξίζει να σημειθεί ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες είναι οι τρίτοι σε ύψος επενδύσεων ξένοι επενδυτές στην Κροατία.