Η υποτίμηση της στερλίνας, η νομισματική χαλάρωση και η επιπλέον ρευστότητα προς τις τράπεζες αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο του Brexit με το Βρετανικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται με 0,5% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο του έτους.
[graphiq id=”8ZhQMU8zn1z” title=”Στερλίνα προς δολάριο” width=”700″ height=”502″ url=”https://w.graphiq.com/w/8ZhQMU8zn1z” ]
Ωστόσο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτξη το 2017, προβλέποντας επέκταση του ΑΕΠ κατά 1,4% έναντι 2,2% στην προηγούμενη έκθεσή του. Σύμφωνα με το κείμενο οι οικονομόολόγοι του Κοινοβουλίου εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα θα υπερισχύσει και οι επιχειρήσεις θα περιορίσουν τις επενδύσεις και θα εφαρμόσουν σχέδια περιστολής δαπανών.
[graphiq id=”amsf8wXkvS5″ title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Μεγάλης Βρετανίας” width=”700″ height=”614″ url=”https://w.graphiq.com/w/amsf8wXkvS5″ ]
Παράλληλασ αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά έχει η υποτίμηση της στερλίνας καθώς μειώνει την αγοραστική ισχύ των καταναλωτών καθιστώντας ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα.
Στο τρίτο τρίμηνο η συτνήρηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά παρά τις αναταράξεις του Brexit οφείλεται στην κατά 0,7% αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών, και των επενδύσεων κατά 0,9%, ενώ καταλυτικός παράγοντας ήταν η αύξηση των εξαγωγών κατλα 0,7% λόγω της υποχώρησης της στερλίνας.