Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα ανεβάζει τα επιτόκια, ο Ερντογάν διαφωνεί

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα ανεβάζει τα επιτόκια, ο Ερντογάν διαφωνεί

Την αύξηση των επιτοκίων αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια προσπαθώντας να βάλει ανάχωμα στην υποχώρηση της λίρας και παρά τις πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν για μείωση τους.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέβασε το βασικό επιτοκίο repos μιας εβδομάδας στο 8% από το 7,5%, στην πρώτη αύξηση από τον Ιανουάριου του 2014. Παράλληλα, το επιτόκιο χορήγησης δανεισμού διαμορφώθηκε στο 8,5% από 8,25%, ενώ το επιτόκιο δανεισμού τοποθετήθηκε στο 7,25%.

Δέκα από τους 15 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 7,75%, ενώ οι υπόλοιποι πέντε ανέμεναν να διατηρηθεί αμετάβλητο. Όλοι οι οικονομολόγοι περίμεναν τα άλλα δύο επιτόκια σταθερά.

Διαβάστε  Τουρκία: Το ΑΕΠ αναπτύσσεται με 7,4%!, η οικονομία βυθίζεται

Σημειώνεται πως από το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί σημαντικά. Μόνο από τις αμερικανικές εκλογές και μετά έχει υποχωρήσει κατά 8% έναντι του δολαρίου. Μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια η λίρα ενισχύθηκε κατά΄0,6% στα 3,37 δολάρια.

Διαφήμιση