προσωρινή διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Η Κομισιόν αλλά και αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αντιδράσει σφόδρα στο πογκρόμ συλλήψεων αποτάξεων και απολύσεων που έξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
[graphiq id=”26cxnhKlpPf” title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700″ height=”549″ url=”https://w.graphiq.com/w/26cxnhKlpPf” ]
Με ευρεία πλειοψηφία 479 ψήφων υπέρ, 37 κατά και 107 απόντες το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, σε μια κίνηση η οποία δεν είναι δεσμευτική αλλά εμπεριέχει υψηλό συμβολισμό και πολιτικά μηνύματα.
Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που αντιτάχθηκε στις πρακτικές του Τούρκου προέδρου, ενώ προσφάτως ανακοίνωσε ότι θα παράσχει άσυλο στους διωκώμενους από το καθεστώς Ερντογάν.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν τάχθηκαν με ευρεία πλειοψηφία υπέρ του μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.
Ωστόσο τα πολλά ανοιχτά ζητήματα στις δεμερείς σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θεωρείται ότι δεν θα επιτρέψουν την πλήρη διακοπή των διαπραγματεύσεων και το ψήφισμα θα λειτουργήσει περισσότερο ως μήνυμα προς την Τουρκία και ως διαπραγματευτικό χαρτί στα χέραι της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προσπαθήσει να μετριάσει τον αντίκτυπο της αναμενόμενης αποφασης του Ευρωκοινοβουλίου στο εσωτερικό της χώρας χαρακτηρίζοντας με δηλώσεις του το ψήφισμα “άνευ ουσίας” και κατηγορώντας την Ευρώπη ότι με τον τρόπο αυτό συντάσσεται με τους τρομοκράτες.