Άπό ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά είναι φτιαγμένο όπως αποδεικνύεται το «Αλουμίνιον της Ελλάδος» καθώς κατάφερε να επιβιώσει από τρεις βαθιές συστημικές και οικονομικές κρίσεις και με τη στήριξη του ομίλου Μυτιληναίου που επένδυσε πάνω από 600 εκατ. την τελευταία 10ετία να είναι ένα από πέντε μόλις εργοστάσια του είδους που έχουν επιβιώσει στην Ευρώπη.
Το Αλουμίνιον έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς δυο προγράμματα λειτουργικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης με στόχο την περιστολή του κόστους λειτουργίας κατά 50%, ενώ παράλληλα αναζήτησε νέους προορισμούς εξαγωγών έχει αναπτύξει ισχυρά αντισώματα απέναντι στις κρίσεις.
Σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα απασχολεί 1.500 εργαζόμενους ενώ 200 εργαζόμενοι απασχολούνται στην εταιρεία Δελφοί – Δίστομον που παράγει τον βωξίτη. Από τον βωξίτη παράγεται η αλουμίνα και από την αλουμίνα το αλουμίνιο.
Η εταιρεία από το 2005 βρίσκεται υπό τη σκέπη του ομίλου Μυτιληναίου και σήμερα πραγματοποιήθηκε μια λαμπρή τελετή στο εργοστάσιο, στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για να εορταστεί ο μισός αυτός αιώνας παρουσίας της βιομηχανίας στην επιχειρηματική ζωή του τόπου.
«Χρειάστηκαν επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ώστε η Αλουμίνιο της Ελλάδος να γίνει η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία με όρους προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία που είναι και το ζητούμενο» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξαγόρασε την Αλουμίνιον της Ελλάδος έναντι 75 εκατ. το 2005, όχι απευθείας από τη Γαλλική Pechiney αλλά από την καναδική Alcan που είχαν πουλήσει οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες.
[graphiq id=”R1bjbD5OKh” title=”ΗΠΑ VS Κίνα μερίδια στην παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου” width=”700″ height=”533″ url=”https://w.graphiq.com/w/R1bjbD5OKh” ]
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή σημειώνοντας πως τρεις φορές τα τελευταία χρόνια η Αλουμίνιον της Ελλάδος βρέθηκε ενώπιον πραγματικού κινδύνου.
Η πρώτη ήταν με την αποχώρηση των Καναδών ιδιοκτητών, με την αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον τους να παίρνει τέλος με την απόκτηση του συγκροτήματος από έναν ελληνικό όμιλο.
Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος ήταν το 2008-2009 με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση της Lehman Brothers και την κατάρρευση των τιμών του αλουμινίου στο ένα τρίτο της αξίας. Ήταν η εποχή, είπε ο κ. Μυτιληναίος, που το Αλουμίνιο έχανε κάθε μέρα κεφάλαια ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Ο τρίτος κίνδυνος ήταν το 2011 όταν η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ανακόπηκε με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της ζήτησης, κάμψη η οποία δεν αναπληρώθηκε ποτέ.
Τότε το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια αλουμινίου στην Ευρώπη έκλειναν και όλοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα αργούσε και η ώρα του Αλουμινίου της Ελλάδος.
«Τους διαψεύσαμε», τόνισε ο κύριος Μυτιληναίος αφού από το 2011 τέθηκαν σε εφαρμογή δύο μεγάλα προγράμματα μείωσης του κόστους τα οποία αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για όλα τα εργοστάσια του κόσμου.
«Σε διάστημα 4 ετών περιορίσαμε το κόστος παραγωγής κατά 50%. Σήμερα, το εργοστάσιο είναι το πιο μοντέρνο και ανταγωνιστικό από τα περισσότερα στον κόσμο και είναι μακρά το ανταγωνιστικότερο της Ευρώπης. Ο δραστικός περιορισμός του κόστους, η αύξηση της παραγωγής από τις νέες επενδύσεις και η μικρή αλλά σημαντική ανάκαμψη της αγοράς μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.
[graphiq id=”2K7IMVfT8EZ” title=”Αλουμίνα” width=”700″ height=”748″ url=”https://w.graphiq.com/w/2K7IMVfT8EZ” ]