Επεκτατικό μείγμα οικονομικής πολιτικής προτείνει ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα χαμηλά επιτόκια και υπολογίζοντας παράλληλα το ρίσκο της παρατεταμένης περιόδου «αργής» ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού στην οποία είναι εγκλωβισμένες πολλές χώρες.
[graphiq id=”gAzLIykLOd” title=”Ποιότητα ζωής στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ” width=”700″ height=”597″ url=”https://w.graphiq.com/w/gAzLIykLOd” ]
Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ, Κάθριν Μάν αν το μείγμα πολιτικής σχεδιαστεί σωστά και οι δαπάνες κατευθυνθούν σε αποδοτικές επενδύσεις τότε ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί μεσοπρόθεσμα.
Η κυρία Μάν επισημαίνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος για επενδύσεις μπορεί να δημιουργηθεί αν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν προγράμματα εξοικονόμησης μελλοντικών δαπανών από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος. Η επισήμανση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής ιδίως σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, όπου ο Ντόναλντ Τράμπ θέλει να ξηλώσει το Obamacare.
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του συστήνει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 0,5% του ΑΕΠ εντός των επομένων 3-4 ετών, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής.
[graphiq id=”anmXXCDM1vL” title=”Ελλάδα: Συνολικές επενδύσεις” width=”700″ height=”602″ url=”https://w.graphiq.com/w/anmXXCDM1vL” ]
Ένα τέτοιο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 0,4% έως 0,6% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσοστό δύναται να αυξηθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, εφόσον η δημοσιονομική τόνωση υλοποιηθεί συντονισμένα, σε διεθνές επίπεδο.
Οι επιπτώσεις τέτοιων επιλογών, καταλήγει ο Οργανισμός, θα είναι μεγαλύτερες σε χώρες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, όπου οι επενδύσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Θετικά βλέπει ο ΟΟΣΑ την οικονομική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ αν και εκτιμά ότι μεταξύ επενδύσεων και φόρων θα ευνοηθούν οι φοροελαφρύνσεις.