Την παύση λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μέχρι το 2030, ανακοίνωσε ο Καναδάς, ως μέρος της στρατηγικής του για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
[graphiq id=”7mTNh7ifhCB” title=”Καναδάς: Ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από άνθρακα” width=”700″ height=”537″ url=”https://w.graphiq.com/w/7mTNh7ifhCB” ]
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Catherine McKenna, το όραμα της κυβέρνησης για ανάπτυξη της οικονομίας της καθαρής ενέργειας, κλιμακώνεται με τη μετάβαση από την παραδοσιακή καύση του άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, μέχρι το 2030.
Με την αφθονία υδροηλεκτρικής, πυρηνικής ηλιακή και αιολικής ενέργειας, το 80% του ηλεκτρισμού του Καναδά προέρχεται από καθαρές μορφές ενέργειας. Και η κυβέρνηση, στοχεύει να ανεβάσει αυτό το ποσοστό στο 90% μέχρι τι 2030. Στόχος ρεαλιστικά υλοποιήσιμος καθώς την τελευταία δεκαετία ηλιακή και αιολική ενέργεια έχουν αυξήσει σημαντικά τη δυναμική τους.
[graphiq id=”7bV7o14V9Wt” title=”Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2)” width=”700″ height=”565″ url=”https://w.graphiq.com/w/7bV7o14V9Wt” ]
Απαντώντας στις αντιδράσεις των επαρχιών Alberta, New Brunswick, Nova Scotia και Saskatchewan, ο McKenna δήλωσε πως η γεωλογική αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, θα ήταν ένα αποδεκτό υποκατάστατο για τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων καύσης άνθρακα, με το Saskatchewan να αντιστέκεται λέγοντας πως μια τέτοια δράση θα μπορούσε να βλάψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους τομείς γεωργίας και πετρελαίου στην περιοχή της.
Η εφαρμογή της μεθόδου, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή, καθώς η δοκιμή της σε πιλοτικό πρόγραμμα σε εργοστάσιο της δημόσιας επιχείρησης SaskPower κόστισε 1,4 δισ. καναδικά δολαρία για 115 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τον άνθρακα να αποτελεί μικρό μέρος του ενεργειακού μίγματος του Καναδά, και την τεχνολογική ανάπτυξη να αποδεικνύεται ανεπαρκείς –τουλάχιστον σε επίπεδο εμπορικότητας-, η έννοια του «καθαρού άνθρακα» παραμένει τουλάχιστον ουτοπική για τη χώρα και ο υπουργός υποστηρίζει ότι οι «καθαρότερες» λύσεις αποτελούν πιο συμφέρουσα επιλογή, υποστηρίζοντας έτσι το φιλόδοξο στόχο του για μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 80% μέχρι το 2050.
Η κίνηση του Καναδά ακολουθεί τη γραμμή των Αυστρία, Βρετανία, Δανία και Γαλλία, δίνοντας του ταυτόχρονα τη δυνατότητα διαφοροποίησης από τις γειτονικές του ΗΠΑ.
Ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του περασμένου έτους για μείωση των εκπομπών αερίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, προς περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ, με τον νεοεκλεγή Ντόναλτ Τραμπ ωστόσο να μην δέχεται τη δέσμευση.
Διαβάστε επίσης: IEA: Κίνδυνος-θάνατος ο Τράμπ για τον πλανήτη και την ενέργεια
Με την πλειονότητα των ενεργειακών εξαγωγών του Καναδά να πηγαίνουν προς το παρόν στις ΗΠΑ, το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού της χώρας Justin Trudeau, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα εάν θα δοθεί τελικά το “πράσινο φως” για την κατασκευή νέων αγωγών που θα δώσουν τη δυνατότητα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο να διατεθούν σε νέες αγορές του εξωτερικού.