Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ευρωστρατού πραγματοποίησε χθες το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζοντας το σχέδιο εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και συντονισμού.
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου
Το σχέδιο πέρασε με 369 ψήφους υπέρ, 265 κατά και 70 απόντες, ωστόσο δεν είναι δεσμευτικό αλλά αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι συζητήσεις για την ανάπτυξη της δύναμης αλλά και του πολιτικού και αμυντικού δόγματος.
[graphiq id=”dftTF9B4993″ title=”Οι Δαπάνες των χωρών για το NATO ως προς το ΑΕΠ (2016)” width=”700″ height=”826″ url=”https://w.graphiq.com/w/dftTF9B4993″ ]
Κατά πολλούς πρόκειται για μια νίκη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που πίεζαν για ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων υπό τη ρωσική απειλή, επιτυγχάνοντας την ενίσχυση της παρουσίας του NATO, που έφερε όμως και αυξημένες εντάσεις στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.
Διαβάστε επίσης: Fast track και flexi ευρωστρατός
Το σχέδιο του ευρωστρατού προωθούν από κοινού Βρετανία και Γαλλία και στόχο έχει την ενίσχυση της συνοχής της ΕΕ, ιδιαίτερα με τις νέες χώρες που διαμαρτύρονται για σειρά θεμάτων και κυρίως για την αδυναμία τους να περάσουν μέτρα και ρυθμίσεις και να ακουστεί η φωνή τους στις Βρυξέλλες.
Η Γερμανία έχει ήδη δημιουργήσει task force με πυραύλους patriot που επανδρώνεται από Γερμανούς και Ολλανδούς, κινείται στα πλαίσια του NATO και αναπτύσσεται στα σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία εγγυούμενη την αεράμυνα των χωρών.
Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε έχει δίκιο για τον Ευρωστρατό
Με τον τρόπο αυτό το Βερολίνο προσπαθεί να απαντήσει τη διττή πρόκληση της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των ανατολικών χωρών και την ύφεση των εντάσεων με τη Ρωσία καθώς υποβαθμίζεται ο ρόλος του NATO στην περιοχή.
Πολιτικά το Βερολίνο επιχειρεί να παίξει το ρόλο του ηγεμόνα απαντώντας σε προκλήσεις και προσφέροντας πλήρες πακέτο λύσεων σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Παράλληλα δημιουργήθηκε και η δύναμη της ακτο-συνοριοφυλακής που αποτελεί εξέλιξη της frontex με κύριο μέλημα τη θωράκιση των συνόρων από τις προσφυγικές ροές, σε πρώτη φάση.
Το νομοσχέδιο που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- κοινά εξοπλιστικά προγράμματα και αρχηγείο.
Διαβάστε επίσης: Ετσι ξεσκίζουν την Ευρώπη (σε γραφήματα)
Σύμφωνα με το σχέδιο που ψηφίστηκε στόχος είναι να περιοριστεί η σπατάλη κονδυλίων που ξεπερνά τα 26 δισ. ετησίως και είναι αποτέλεσμα του κακού σχεδιασμού και της επικάλυψης δυνάμεων. Επίσης δημιουργεί τη βάση για κοινές αγορές εξοπλισμών από τις χώρες μέλη.
Τέλος το ενιαίο αρχηγείο θα απαντά σε καταστάσεις κρίσεων συντονίζοντας εθνικές δυνάμεις αλλά και δικές του που θα αναπτυχθούν σε βάθος χρόνου.