Πετρέλαιο: Η προπαγάνδα ξεθυμαίνει γρήγορα

Πετρέλαιο: Η προπαγάνδα ξεθυμαίνει γρήγορα

Υποχώρηση, σημάδι δυσπιστίας και στάσης αναμονής, παρουσίασαν τα συμβόλαια του πετρελαίου στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ενόψει της επικείμενης, κρίσιμης συνάντησης του ΟΠΕΚ την ερχόμενη εβδομάδα.

Πλήρως εξαρτώμενη από την εκάστοτε επικοινωνιακή πολιτική φαίνεται να είναι πλέον η αγορά του πετρελαίου, καθώς σε απουσία αντίστοιχων δηλώσεων η αγορά απόλεσε μέρος της δυναμικής της και παρουσίασε σημάδια δυσπιστίας και υποχώρησης.

Τα συμβόλαια crude παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά 0,5% στα $47,77 το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και τα συμβόλαια Brent παράδοσης Ιανουαρίου διαπραγματεύτηκαν στα $48,84 το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 0,6% στο ICE του Λονδίνου.

Διαβάστε  ΟΠΕΚ και Τραμπ-effect οδηγούν το πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολάρια

[graphiq id="sBI33GlqCN" title="Crude Oil Futures (NYMEX:CL)" width="700" height="540" url="https://w.graphiq.com/w/sBI33GlqCN"]

Η αυξημένη μεταβλητότητα του πετρελαίου είναι αναμενόμενη, καθώς οι προσδοκίες αλλάζουν συνεχώς μέχρι τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου. Η επικοινωνιακή πολιτική Ρωσίας και ΟΠΕΚ έχει ενισχύσει την πιθανότητα συμφωνίας αλλά οι διαρροές στο εσωτερικό του καρτέλ και η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ παραμένουν ισχυροί αποσταθεροποιητικοί παράγοντες.

Με τον ΟΠΕΚ να έχει προτείνει συνολική προσφορά στα 32,5 -33 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ έχει φτάσει τα 33,83 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, γεγονός που είχε πιέσει τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Διαβάστε  Νέα έκθεση κατά FF Group ετοιμάζει η QCM

Οι πρόσφατες δηλώσεις όμως του Ρώσου προέδρου για συνεργασία και τα ψήγματα συναίνεσης που πρόσφερε η νέα πρόταση του Ιράκ, ενίσχυσαν τα συμβόλαια στην προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την επιρροή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: H ρώσικη προπαγάνδα ανεβάζει τιμές και συμμορφώνει τους «επαναστάτες»

Με τα αποθέματα να αποτελούν παράγοντα κλειδί στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου την τελευταία διετία, και σε αναμονή των νέων στοιχείων της ΕΙΑ (Energy Information Administration) οι αναλυτές περιμένουν αύξηση των αποθεμάτων για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Νοεμβρίου.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν "πουλιέται" στους Ευρωπαίους για να σώσει την οικονομία