Κέντρο διαχείρισης μεταναστευτικής κρίσης από τις χώρες του Βίζεγκραντ

Κέντρο διαχείρισης μεταναστευτικής κρίσης από τις χώρες του Βίζεγκραντ

Πρωτοβουλία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης αναλαμβάνουν οι χώρες του Βίζεγκραντ παρακάμπτοντας την Ευρωπαϊκή πολιτική και θέτοντας σε εφαρμογή παράλληλο «κέντρο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης».

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εσωτερικών της ομάδας του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), οι οποίοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Βαρσοβία, δίνουν στην Πολωνία το γενικό πρόσταγμα.
Στόχος της ομάδας Βίζεγκραντ είναι ο συντονισμός της βοήθειας σε πρόσφυγες εκτός της επικράτειας της Ε.Ε., στον Λίβανο και στην Ιορδανία.
Το κέντρο, υπό τη διεύθυνση της Πολωνίας, μοιάζει να αποτελεί μιας μορφής αντιπρόταση στο σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ε.Ε., το οποίο έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ομάδα του Βίζεγκραντ απέρριψε για άλλη μια φορά τη Δευτέρα το συγκεκριμένο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «αναποτελεσματικό».
Στη συνάντηση της Βαρσοβίας συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Διαβάστε  Η Ευρώπη πλήρωσε την τρομοκρατία 180 δισ.