Εκτός λειτουργίας θα τεθούν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με χρήση άνθρακα στη Γαλλία μέχρι το 2023 σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό που ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.
Σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει την «ενεργειακή κάθαρση» της χώρας του, δύο χρόνια νωρίτερα από τις αντίστοιχες δεσμεύεις του Ηνωμένου Βασιλείου που προσδιορίζει χρονικά την αποδέσμευση της δημιουργίας ηλεκτρισμού της χώρας του από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025.
Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Η καθαρή κερδίζει τον άνθρακα
Ως κεντρικός ομιλητής, ο Φρανσουά Ολάντ, έπλεξε το εγκώμιο του Αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα, για τη συνεισφορά του στις προσπάθειες αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος και κυρίως στον καθοριστικό του ρόλο για την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού.
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε με αρκετές μομφές στον νεοεκλεγή Ντόναλτ Τραμπ, τονίζοντας πως η συνυπογραφή την συνθήκης είναι μη αντιστρέψιμη επιλογή.
Η Γαλλία ηγείται ήδη της χαμηλής χρήσης άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως, επενδύοντας ισχυρά στην πυρηνική ενέργειας που αποτελεί πλέον το 75% του συνολικού της ηλεκτρισμού. Ο όγκος της πυρηνικής ενέργειας που παράγει μάλιστα είναι τόσο μεγάλος που εξάγει στα κοντινά κράτη της, εξασφαλίζοντας έσοδα £2,5 δισεκατομμυρίων ετησίως.
Αντίστοιχα, η Γερμανία έχει δεσμευτεί να περιορίσει κατά 95% τις εκπομπές της μέχρι το 2050 και ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping είπε πως η χώρα του θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη με οποιοδήποτε κόστος, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη σπουδαιότητα της συνεργασίας των ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: IEA: Κίνδυνος-θάνατος ο Τράμπ για τον πλανήτη και την ενέργεια
Σε αντίστοιχη γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας, Liu Zhenmin, ο οποίος επέπληξε τον Τραμπ για παλαιότερες δηλώσεις του στις οποίες εξέφραζε την πεποίθηση του πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απάτη της Κίνας για να μειώσει την κερδοφορία του κατασκευαστικού τομέα των ΗΠΑ.
Σε ενίσχυση της αισιοδοξίας για τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ο υπουργός εξωτερικών John Kerry, ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες εφαρμογής της συμφωνίας μέχρι τη λήξη της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στις 20 Ιανουαρίου.
Αντίστοιχες προς τον Ντόναλτ Τραμπ είναι και οι πιέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου 300 ηγέτιδες επιχειρήσεις υπέγραψαν δήλωση καλώντας τον να υποστηρίξει τη συμφωνία του Παρισιού.