Η ηλιακή ενέργεια εκτοπίζει τον άνθρακα στη Βρετανία

Το στοίχημα είναι πλέον οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας καθώς τα πλεονάσματα των ανανεώσιμων μπορούν να μειώσουν αρκετά τις τιμές, γεγονός που έχει συμβεί στο παρελθόν και στη Γερμανία.

Η ηλιακή ενέργεια εκτοπίζει τον άνθρακα στη Βρετανία

Τεράστια μεταστροφή στην παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδεικνύει έρευνα της CarbonBrief, σύμφωνα με την οποία η ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από την ηλιακή, μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου στη Βρετανία, έφτασε τις 7.000 γιγαβατώρες, ξεπερνώντας κατά 10% την αντίστοιχη του άνθρακα, που κινήθηκε στις 6.300 την ίδια περίοδο.

Οι αριθμοί, δείχνουν διπλασιασμό της ηλιακής δυναμικής από το 2015 η οποία ωστόσο έχει πληγεί σκληρά από τις περικοπές και το περιορισμό της υποστήριξης της κυβέρνηση, κάνοντας πιο δύσκολη την προσέλκυση επενδυτών στο σύνολο της βιομηχανίας.

Καθώς η τάση είναι βραχύβια, αφού οι χειμερινοί μήνες παρέχουν σαφώς λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία και οι ανάγκες θέρμανσης και φωτισμού θα ενισχυθούν, ο άνθρακας θα ξεπεράσει ξανά την ηλιακή ενέργεια.

Διαβάστε  Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος, νέα τριμερής Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ

Οι ενδείξεις ωστόσο αποδεικνύουν τη μεταστροφή προς τις καθαρές πηγές, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την έρευνα και την ανάπτυξη στη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:Ενέργεια: Η καθαρή κερδίζει τον άνθρακα

Κομβικής σημασίας για τη Βρετανία είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, καθώς τα πλεονάσματα των ανανεώσιμων μπορούν να μειώσουν αρκετά τις τιμές, γεγονός που έχει συμβεί στο παρελθόν και στη Γερμανία.

Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Με σχεδόν το 25% της ηλεκτρικές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και την επανάσταση της οικιακή χρήσης, η Βρετανία φαίνεται να αποχαιρετά τον άνθρακα.

Η πλήρης μετάβαση όμως βρίσκεται αποκλειστικά στο χέρι της, με την κυβέρνηση να έχει ήδη ανακοινώσει από πέρυσι το σχεδιασμό της σταδιακή κατάργησης της αμείωτης καύσης άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι το 2025.

Διαβάστε  Ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Διαφήμιση