Εκτακτη βοήθεια $41,6 εκατ. στην Αϊτή από το ΔΝΤ

Η εκταμίευση μέσω του μηχανισμού Rapid Credit Facility (RCF), εγκρίθηκε στις 18 Νοεμβρίου και αναμένεται να ενισχύσει αρκετά την πληγείσα χώρα

Εκτακτη βοήθεια $41,6 εκατ. στην Αϊτή από το ΔΝΤ

Οικονομική βοήθεια ύψους $42,1 εκατομμυρίων (SDR 30.7125 εκατ) για τη Δημοκρατία της Αϊτής μέσω του μηχανισμού Rapid Credit Facility (RCF) ενέκρινε το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να βοηθήσει τις αρχές να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Μάθιου.

Ο ισχυρός τυφώνας, κατηγορίας 4, χτύπησε τη χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, αφήνοντας πίσω του 500 νεκρούς, εκτοπίζοντας περισσότερα από 175.000 άτομα σε προσωρινά καταλύματα, και δημιουργώντας την ανάγκη άμεση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε 1,4 εκατομμύρια κατοίκους.

hurricane_haiti2

Η καταστροφή κτιρίων και υποδομών είναι εκτεταμένη, με τις αρχικές εκτιμήσεις να διαμορφώνουν το ύψος των ζημιών στα $1,9 δισ., περίπου 23% του ΑΕΠ της χώρας.

Διαβάστε  Το ΔΝΤ μένει αλλά χωρίς λεφτά στην Ελλάδα

Μετά τις συζητήσεις του συμβουλίου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Tao Zhang, εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι η ενίσχυση από το ΔΝΤ θα βοηθήσει τη χώρα να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της σε συνάλλαγμα και να αποσυμφορήσει την πίεση στα ισοζύγια πληρωμών.

Στην περίοδο ανάκαμψης της χώρας, τα κόστη αναδόμησης θα αυξήσουν το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα και οι αυξήσεις σε εισαγωγές θα διευρύνουν σημαντικά το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών .
Καθώς οι ανάγκες για ανακατασκευές θα αυξήσουν τις δαπάνες, οι αρχές της χώρας αναγνωρίζουν την ανάγκη να περιορίσουν το ρίσκο. Έχουν επιβεβαιώσει λοιπόν τη δέσμευση τους να περιορίσουν το έλλειμμα που δεν σχετίζεται με τον τυφώνα κατά περίπου 2,3% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2016-2017.

Διαβάστε  Σκληρό μήνυμα Λαγκάρντ στο Βερολίνο: Το ΔΝΤ μένει στην Ελλάδα

Ενώ η αύξηση των εισαγωγών που θα στηρίξει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης θα χρηματοδοτηθεί μερικώς από τα διεθνή αποθέματα, τα ακαθάριστα αποθέματα θα παραμείνουν ανεπαρκή και η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Προς διατήρηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, οι αρχές θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν συνετά το έλλειμμα, αποφεύγοντας δάνεια με μη ευνοϊκούς όρους και αντίστοιχα τη συσσώρευση σε περιοχές του δημοσίου τομέα.

Διαβάστε  Ανακοίνωση-μήνυμα ΔΝΤ σε Ευρωπαίους: Μαζί σας δεν τελειώσαμε ακόμα

Όπως τόνισε στην ανακοίνωση του ο Tao Zhang, το ΔΝΤ θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην οργάνωση και τη διεθνή υποστήριξη στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και ανάπτυξης στην Αϊτή, και η πρόθεση των αρχών να συνεργαστούν με το Ταμείο βοηθούν στο σχεδιασμό ενός μεσοπρόθεσμου οικονομικού πλάνου για την εξασφάλιση της σταθερότητας του ισοζυγίου πληρωμών.