IEA: Κίνδυνος-θάνατος ο Τράμπ για τον πλανήτη και την ενέργεια

Οι αντιθέσεις του Ντόναλτ Τραμπ σε πολιτικές καθαρής ενέργειας και τα σενάρια κατά ΙΕΑ που καθιστούν πιθανή την αποτυχία της συμφωνίας του Παρισιού

Άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, πιο φθηνή αλλά πιο βρώμικη ενέργεια αναμένεται να είναι το “τρία σε ένα” αποτέλεσμα της εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ σύμφωνα με το World Energy Outlook, που δημοσίευσε η IEA.

global_energy_mix

Πλέον όλες οι προβλέψεις για την παραγωγή ενέργειας, το ενεργειακό μίγμα και τη θερμοκρασία του πλανήτη τινάζονται στον αέρα, καθώς είναι παραπάνω από προφανές ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα απλά για να πετύχει μείωση του κόστους στη βιομηχανία σήμερα, αγνοώντας τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία μεσομακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο, το αποκαλούμενο «Νέες πολιτικές», η περσινή συμφωνία του Παρισιού θα εφαρμοστεί και ο περιορισμός των εκπομπών θα πραγματοποιηθεί. Το σενάριο αυτό όμως, φαίνεται λιγότερο πιθανό από την δεύτερη εκδοχή, κατά την οποία η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Παρόλο που οι επιπτώσεις της πολιτικής του νεοεκλεγέντος προέδρου είναι πολύ νωρίς για να διαφανούν, η σαφής δήλωση των προθέσεων του να μην εφαρμόσει τη συμφωνία και να ανακαλέσει το Clean Power Plan, του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, σκιαγραφεί το τρίτο πιθανό σενάριο, όπου οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή, θα περιοριστούν στις τρέχουσες πολιτικές και μόνο.

policy_shifts

Η μη εφαρμογή των υποσχέσεων για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια από τις ΗΠΑ, θα είχε σημαντική επίπτωση στο ρυθμό περιορισμού του άνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, όπως είχε διαμορφωθεί κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, αποδυναμώνοντας τον, χωρίς όμως να τον αντιστρέψει.

Η εκτίμηση του ΙΕΑ για την μείωση της ποσότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα μέχρι το 2040, είχε διαμορφωθεί στο 41% με την προϋπόθεση της τήρησης συμφωνίας του Παρισιού. Πλέον, με την αμφισβήτηση της εφαρμογής της από τις ΗΠΑ, η αντίστοιχη μείωση αναμένεται στο 21%.

us_emission

Στην περίπτωση που υπερισχύσει το πρώτο σενάριο, το φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 56%, με το αντίστοιχο ποσοστό να εκτιμάται στο 27% στην περίπτωση που δεν ληφθούν νέες δράσεις. Η ανάπτυξη εκμετάλλευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας, φαίνεται να έχουν οριακή επιβράδυνση, καθώς οι δαπάνες στους αντίστοιχους εξοπλισμούς μειώνονται με την εξάπλωση της χρήσης τους.

Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ντόναλτ Τραμπ στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, στην περίπτωση που διατηρηθεί η αρνητική στάση του, θα είναι εξαιρετικά ανασταλτικές για το σύνολο των προσπαθειών και των μέχρι τώρα επιτεύξεων.
Η παγκόσμια συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Παρίσι θα μπορούσε να καταρρεύσει καθώς Κίνα και Ινδία, η πρώτη και η τρίτη πιο ρυπογόνες χώρες στον πλανήτη, θα στερούνται κινήτρων να τηρήσουν τη συμφωνία. Μια συμφωνία που χρειάστηκαν πάνω από δύο δεκαετίες για να επιτευχθεί.

the_dirty_half-dozen

Το συνολικό παγκόσμια ενεργειακό σύστημα, δεν θα πλησιάσει τα αναγκαία επίπεδα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και αύξηση της θα πυροδοτήσει αύξηση του επιπέδου της θάλασσας καταιγίδες και θανατηφόρα ξηρασία.

off_target

Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα διπλασιαστούν, με τη χρήση του άνθρακα να διπλασιάζεται επίσης και πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές να περιορίζονται κατά 50%.