Η Γέλεν έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά…

Η Γέλεν έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά…

Νέο σήμα ότι η Fed είναι έτοιμη ν’ ανεβάσει τα αμερικανικά επιτόκια έστειλε με την κατάθεσή της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου η επικεφαλής της Fed, καθώς τα στοιχεία δειχνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας εδραιώνεται.

Η πρόεδρος της Fed απέφυγε να αναφερθείστο Trump-effect κάτι που ωστόσο θα παίξει ρόλο στις αποφάσεις της Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών της Fed, καθώς μεταβάλλονται οι προσδοκίες και αλλάζει ουσιοδώς η στρατηγική σε καιριους τομείς.

Διαβάστε  Σταθερά επιτόκια και repos στην Κίνα, δημιουργείται gap με το δολάριο

Διαβάστε ακόμη: Η Γέλεν κρατάει στο τραπέζι την αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Σε προηγούμενη ομιλία της η Τζάνετ Γέλεν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ενδεχόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ θα ανάγκαζε τη Fed να επανεξετάσει τη στάση της στα επιτόια καθώς θα οδηγούσε σε νέο κύκλο αβεβαιότητας που ενδεχομένως να ανακόψει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά η Τζάνετ Γελεν άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων μπορεί να ληφθεί και στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε  Το οικονομικό ημερολογιο της εβδομάδας δείχνει Fed

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τις νέες επενδύσεις και μια σειρά ακόμα δείκτες συνηγορούν στην εδραίσωση της αναπτυξιακής δυναμικής κάτι που καταγράφεται και στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

«Ο κατάλληλος δρόμος ορίζει ότι τα επιτόκια θα αλλάξουν όταν αλλάξουν και οι προοπτικές της οικονομίας» έσπευσε να σημειώσει, παράλληλα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που συνεπάγεται την περαιτέρω ανάπτυξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της πορείας του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

Διαβάστε  Οι Αμερικάνοι πιέζουν τη Deutsche Bank, ο ρόλος των Κινέζων ενισχύεται