Πρισσότερα κονδύλια και απόλυτη διασφάλισή τους στον προϋπολογισμό της Κομισιόν που λήγει το 2020 ζητά ο Ματέο Ρέντσι, καθώς οδεύει σε δημοψήφισμα που θα κρίνει την επόμενη ημέρα της κυβέρνησής του.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει απειλήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία για την αναθεώρηση του 7ετούς προϋπολογισμού (2013-2020) εφόσον δεν αυξάνονται τα κονδύλια προς την Ιταλία για το προσφυγικό και την ανεργία των νέων. Παράλληλα ζητά και ρητή διασφάλιση της χρηματοδότησης, ώστε να μην υπάρχουν επιπλοκές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου τότε η αναθεώρηση του προϋπολογισμού παραπέμπεται για τα μέσα Δεκεμβρίου, εξέλιξη που θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ευρώπης της Ιταλίας, Σάντρο Γκόζι, κάνει λόγω για αφερέγγυα Ευρώπη που έχει κουράσει την Ιταλία, δήλωση που εκλαμβάνεται ως μομφή τόσο στον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Μοσκοβισί, όσο και προς τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτική των Γερμανών να βραχυκυκλώνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.
Η σύγκρουση Ιταλίας-Κομισιόν-Διευθυντηρίου εκδηλώθηκε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Βουδαπέστη όταν ο Ματέο Ρέντσι δεν συμμετείχε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι τα όσα ανακοινώνονται απέχουν πολύ από το όραμα της ΕΕ.
Ο γεφυροποιός Γιουνκερ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επιχειρεί -για ακόμη μια φορά- να υπερβεί το αδιέξοδο προτείνοντας μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017, η οποία θα προέλθει -σύμφωνα με την Επιτροπή- από την αύξηση των δαπανών στις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και από τη συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες με προβλήματα.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» καθώς, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως «υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης».
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μία εποικοδομητική συζήτηση επί όλων αυτών στο Eurogroup και το Ecofin της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου.