Ενα μωσαϊκό παράπλευρων και αμφίπλευρων δράσεων περιέγραψε με την ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα, στέλνοντας παράλληλα σαφή αλλά και υπόκωφα μηνύματα στη Γερμανία και την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος από το Μέγαρο Μαξίμου υιοθέτησε πλήρως τη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιμένοντας στο δίπολο μεταρρυθμίσεις-χρέος. Στο γενικότερο πλαίσιο ο Αμερικανός πρόεδρος σκιαγράφησε το τοπίο των γεωπολιτικών προκλήσεων για να σταθεί στη Ρωσία, το προσφυγικό και το Κυπριακό.
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αναφορές που έκανε ο κ. Ομπάμα στο προσφυγικό, καθώς ευχαρίστησε ξανά τον ελληνικό λαό και επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα «για να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τη μείωση των προσφυγικών ροών».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε στον ελληνικό λαό ότι έδειξε ανθρωπιά και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να μην σηκώνει μια μόνο χώρα το βάρος αυτής της πρόκλησης και όλοι να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν διόλου φειδωλός στο αν αναδείξει το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την “σύμμαχο στην περιοχή και ζωτικό σύνδεσμο στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ”, ειδικά στον πόλεμοπ κατά της τρομοκρατίας: «Θεωρούμε πολύ σημαντικούς τους ισχυρούς δεσμούς μέσω του ΝΑΤΟ της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου στον Ελληνικό λαό για τη στάση του σε αυτή τη συμμαχία» τόνισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θέτοντας ως προϋπόθεση αλλγής στάσης την τήρηση της συμφωνίας του Μίνσκ, συνθήκη που αποτελεί σημαντικά παναχώρηση από τη θέση που τηρούσε μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον και προφανώς απηχεί τις θέσεις και απόψεις του Ντόναλντ Τράμπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κατ επανάληψη εστιάσει στη χρηματοδοτική συμμετοχή των χωρών στο NATO ως προϋπόθεση για τη συντήρησή του.
Η αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα στη συνεισφορά της Ελλάδας στο NATO εντάσσεται τόσο στην προοπτική ενίσχυσης του ρόλου της συμμαχίας στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και το ενδεχόμενο διεύρυνσης της χρήσης εγκαταστάσεων στη Σούδα ή και σε άλλα σημεία.
Ιδιαίτερη ήταν η επιμονή του Μπαράκ Ομπάμα στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στη συμφωνία TTIP, για την οποία αναζητά εναγωνίως στήριξη ώστε να εγγριθεί από την ΕΕ.