Την απόφαση να προχωρήσει χωρίς το Ιράν και το Ιράκ έλαβε ο ΟΠΕΚ υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας, εντάσσοντας ωστόσο στον κύκλο συζητήσεων για μείωηση της παραγωγης, τη Ρωσία.
Διαβάστε είσης: Πετρέλαιο: Δεν υπάρχει λόγος για ν ανέβει η τιμή
Η εκλογή του Ντόναντ Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αποτελεί έναν ακόμα κακό οιωνό για τους Σαουδάραβες και τον ΟΠΕΚ που επιδιώκουν να ανακόψουν την πτωτική τάση της τιμής και να τη σταθεροποιήσουν σε επίπεδα πέριξ των 50 δολαρίων το βαρέλι.
Ωστόσο, η υπερβάλουσα παραγωγή πετρελαίου, η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και η προοπτική αρσης των περιορισμών στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ισορροπία της αγοράς σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Διαβάστε επίσης: Τελικά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πέσει το πετρέλαιο
Η κατάταση επιδεινώνται περαιτέρω από τη στάση του Ιράν που επιθυμεί να φτάσει στα προ-κυρώσεων επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, των περίπου 4 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
>Αρνητικά βαραίνει και το Ιράκ που -επικαλούμενο τη μάχη με τον ISIS- αρνείται να συμμετάσχει σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής.
Την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να επιδεινώσει και η σταδιακή σταθεροποίηση της Λιβύης, καθώς θα οδηγήσει και εκεί σε αύξηση της παραγωγής και θα ανοίξει την όρεξη για διεκδίκηση μεριδίων αγοράς.
“Πρόβλημα” είναι και η Ρωσία, καθώς η παραγωγής της σπάει διαδοχικά ρεκόρ, ωστόσο ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θέλει να συμμετάσχει στις συζητήσεις, παίζοντας ένα ακόμα αντιαμερικανικό χαρτί.
Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Με ρωσική προπαγάνδα ανεβαίνει το πετρέλαιο
Η έντονη και πολυεπίπεδη διπλωματία και η πολυπλοκότητα των αποφάσεων καθιστά πρακτικά ανέφικτη ή εν τέλει ανεφάρμοστη οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτή τη φάση.
Οι Σαουδάραβες γνωρίζοντας τη δυναμική και τα θεμελειώδη της αγοράς επιχειρούν να βάλουν επικοινωνιακό πάτο στην τιμή, στρατηγική στη οποία συναινεί και η Ρωσία, καθώς αφενός θέλει υψηλότερες τιμές και αφετέρου το χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης προς τις ΗΠΑ για άρση των κυρώσεων.
Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Μπορούν ΟΠΕΚ-Ρωσία να βάλουν πάτο στο βαρέλι;
Τα θεμελειώδη όμως της αγοράς καθιστούν σαφές ότι ο έλεγχος της τιμής σε αυτή τη φάση αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς με τα αποθέματα των ΗΠΑ να ενισχύονται διαρκώς, την οικονομία της Κίνας να ασθμαίνει, την Ευρώπη το ίδιο και αρκετές χώρες να αυξάνουν ραγδαία την παραγωγή είναι παραπάνω από οφθαλμοφανές ότι η υπερπροσφορά δεν θα περιοριστεί αλλά θα ενισχυθεί.
Ακόμα και αν οι υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση, αυτή θα πάρει καιρό για να εφαρμοστεί, δεν θα είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να εμποδίσει τους άλλους παίχτες να καλύψουν το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί.