Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την πυρηνική ενέργεια, το κλίμα επιβαρύνεται

Η επαναφορά του άνθρακα πλήττει το περιβάλλον και την ενεργειακή ανεξαρτησία

Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την πυρηνική ενέργεια, το κλίμα επιβαρύνεται

Η πυρηνική ενέργεια, η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ, παροπλίζεται για οικονομικούς λόγους, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες της για μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος.

Από το 2013, έχουν κλείσει πέντε πυρηνικά εργοστάσια, πριν ακόμα ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους καθώς το φθηνό φυσικό αέριο, οι δυσμενείς πολιτικές και σε μερικές περιπτώσεις η τοπική αντιπολίτευση έχουν κάνει ασύμφορη τη λειτουργία τους, στρέφοντας την παραγωγή στην λύση της καύσης του άνθρακα προκειμένου να αντικαταστήσει το ποσοστό του 19% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που αντιπροσώπευε η πυρηνική.

Ο τερματισμός της λειτουργίας των εργοστασίων των περιοχών Φλόριντα, Γουισκόνσιν, Καλιφόρνια, Βερμόντ και Νεμπράσκα οφείλεται στις δαπανηρές και ασύμφορες επισκευές που απαιτούσε η συνέχιση της λειτουργίας τους αυξάνοντας το κόστος του παραγόμενου προϊόντος, ανίκανου να ανταποκριθεί στις χαμηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας του φυσικού αερίου.

Διαβάστε  Διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου για τον EastMed εντός του 2018

Αντίστοιχες περιστάσεις απειλούν το σύνολο των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της χώρας, με την ενεργειακή πολιτική να μην εκτιμά αρκετά τη συμβολή της στη συνολική παραγωγή μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σκιαγραφώντας ένα ακόμη πιο δυσμενές μέλλον για την αντίστοιχη βιομηχανία.

Σε ενδεχόμενο κλείσιμο όλων των σταθμών περίπου το 75% της απολεσθείσας ενέργειας θα πρέπει να αντικατασταθεί. Και η αδυναμία αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σε μερικές περιπτώσεις, να αναβαθμιστούν αρκετά γρήγορα, θα ωθήσουν στη χρήση του φυσικού αερίου, προκαλώντας αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε  Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελίας της Νέας Υόρκης μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Οι επιπτώσεις έχουν διερευνηθεί από αρκετούς αναλυτές, με την ενεργοποίηση του Clean Power Plan (CPP) του Ομπάμα, να περιορίζει τον αντίκτυπο. Ανεξάρτητα από αυτό το σενάριο όμως, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 75% της χαμένης παραγωγής θα πρέπει να αντικατασταθεί από ορυκτά.

Πιθανότερη παρουσιάζεται η χρήση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (NGCC), χωρίς όμως να υποτιμάται και η συμβολή των ανανεώσιμων πηγών, εάν καταφέρουν να αυξήσουν αρκετά τη δυναμική τους.

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Η κατάσταση όμως δεν είναι μη αναστρέψιμη. Το καλοκαίρι, η Νέα Υόρκη κατάφερε να διασώσει οικονομικά προβληματικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της αποζημιώνοντας τους για τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αντίστοιχες πολιτικές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τόσο την πυρηνική, όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο των στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.