Ρωσία: Σκάνδαλο με Rosneft, υπό κράτηση ο υπουργός Ανάπτυξης

Κατηγορείται για δωροληψία ποσού 2 εκατ. δολαρίων για τξην έγκριση της εξαγοράς του 50% της Basneft παρά τη διαγωνία του Βλάντιμιρ Πούτιν

Ρωσία: Σκάνδαλο με Rosneft, υπό κράτηση ο υπουργός Ανάπτυξης

Υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία βρίσκεται ο Αλεξέι Ουλουκάγιεφ καθώς φέρεται να δωροδοκήθηκε με 2 εκατομμύρια δολάρια για την έγκριση της εξαγοράς του 50% της κρατικής Basneft από τη Rosneft.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε αποτελέσει σημιο τριβής στις σχέσεις Πούτιν-Μεντβέντεβ καθώς ο Ρώσος πρόεδρος είχε αντιτεθεί στην εξαγορά του πακέτου μετοχών από τη Rosneft.

Στα ρώσικα media φαίνεται η υπόθεση να εντάσσεται σε ευρύτερη επιχείρηση κατά της διαφθοράς στη ρώσικη κυβέρνηση η οποία είχε οδηγήσει στη σύλληψη του επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς όταν βρέθηκαν 100 εκατ. δολάρια σε μετρητά στο σπίτι του, ενώ κατηγορήθηκε ότι είχε και αρκετά ακόμα σε off-shore λογαριασμούς.

Διαβάστε  ΔΕΗ: Ξεκινάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων

Για το θέμα δηλώνει ενήμερος και ο Βλάντυιμιρ Πούτιν, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου να δηλώνει ότι πρόκειται για βαριές κατηγορίες που θα πρέπει να κριθούν στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με το Ria Novosti τα στοιχεία για έρευνα συγκεντρώθηκαν από την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων του υπουργύ Οικονομικής Ανάπτυξης και των ανθρώπων της Rosneft, αν και δεν έχουν συλληφθεί ακόμα στελέχη του πετρελαϊκού κολοσσού για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η έρευνα αφορά «την παραλαβή από τον υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ στις 14 Νοεμβρίου 2015, 2 εκατομμύρια δολάρια για την θετική γνωμάτευση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, η οποία επέτρεψε στην Rosneft να αγοράσει το 50% των μετοχών της Bashneft».

Διαβάστε  Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος, νέα τριμερής Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπηρεσιακής διευθύντριας του γραφείου τύπου της Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο στο πρακτορείο RIA Novosti, «ο Ουλουκάγιεφ συνελήφθη in flagrante delicto ενώ εισέπραττε τη δωροδοκία». Η έρευνα, πρόσθεσε, «εστιάζεται στον εκβιασμό για δωροδοκία από τους αντιπροσώπους της Rosneft υπό την χρήση απειλών».

Σημειώνεται ότι ο Ουλουκάγιεφ ήταν υπεύθυνος για το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης και είναι ο πιό υψηλόβαθμος κυβερνητικός που έχει συλληφθεί στη Ρωσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 1991.

Η Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, πλήρωσε 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (5 δισ. δολάρια/4,64 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο για την συναλλαγή. Η συμφωνία έκλεισε στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik. Η Rosneft εξαγόρασε το τμήμα μετοχών της Bashneft που ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, και μετέφερε περίπου 5,2 δισ. δολάρια στον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους. Ο Ουλουκάγιεφ είχε δηλώσει τότε ότι υπήρξε άλλος ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ο οποίος απέτυχε να πλειοδοτήσει της Rosneft.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία