Κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύεται η Σαουδική Αραβία στο ρόλο της ως ηγέτιδα δύναμη στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ καθώς η αρχική στρατηγική της για μείωση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα που δεν θα επιτρέπουν την αναδιανομή της πίττας με την είσοδο μεγάλων ποσοτήτων από το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο, οδηγεί τελικά σε βουτιά διαρκείας την τιμή του μαύρου χρυσού.
Η αδυναμία της χώρας επιβάλλει μια συμφωνία ελέγχου και μείωσης παραγωγής στον ΟΠΕΚ παρά τη συνεργασία της ακόμα και με τη Ρωσία είναι ενδεικτική της αδυναμίας της να συμμετάσχει στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι.
Σε αυτό το κοκτέιλ προστίθεται και η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ με το δόγμα της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και της διευκόλυνσης όλων των επενδύσεων ακόμα και κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.
Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχικές προσδοκίες -που υπερτροφοδοτήθηκαν από τα media- για συμφωνία και σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 50-75 δολαρίων το βαρέλι, δίνουν τη θέση τους σε σενάρια για περαιτέρω υποχώρηση τιμής.
Η Σαουδική Αραβία όμως αντιμετωπίζει πλέον διαρκώς εντεινόμενο προβλήματα και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της εκτοξεύονται, η κυβέρνηση αναγκάζεται να προβεί σε περικοπές κοινωνικών παροχών και το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας δυναμιτίζεται, σε μια περίοδο που η απειλή της τρομοκρατίας είναι στο κόκκινο.
Οι αγορές
Σε χαμηλό δύο βρέθηκε κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, με την αύξηση παραγωγής των μελών του καρτέλ να ενισχύουν την δυσπιστία επίτευξης συμφωνίας και την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ να σκιαγραφεί ένα αβέβαιο και ευμετάβλητο περιβάλλον στην αγορά του μαύρου χρυσού.
Οι αυξήσεις στην παραγωγή Ιράν και Ιράκ, με τη πρόθεση των δύο χωρών να μην συμμετάσχουν στον περιορισμό, και τη Σαουδική Αραβία να παράγει σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ, δείχνουν πως οι κορυφαίοι της αγοράς προετοιμάζονται για νέα επίπεδα ανταγωνισμού καθώς η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ, που αναμένεται μετά την εκλογή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, αλλάζει άρδην τους κανόνες στο παιχνίδι του πετρελαίου.
Διαβάστε επίσης:Πετρέλαιο: Οι traders ψηφίζουν Τράμπ, οι θεσμικοί Κλίντον
Η παραγωγή του Ιράν σύμφωνα με τη μηνιαία αναφορά του ΟΠΕΚ βρισκόταν στα 3,92 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, με τις δευτερεύουσες πηγές να την τοποθετούν κατά 27.500 βαρέλια υψηλότερα, ενώ η αντίστοιχη του Ιράκ, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, στα 4,776 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Διαβάστε επίσης: Virtual reality στήνει ο ΟΠΕΚ
Στα «εντός οίκου» του ΟΠΕΚ, περίπου το ένα τρίτο των μελών του, έχουν αρνηθεί τον περιορισμό καθιστώντας αδύνατο από τα υπόλοιπα μέλη να απορροφήσουν όλη τη μείωση και αποτρέποντας τις υπόλοιπες χώρες παραγωγούς από το να δεχθούν τη συμφωνία.
Οι κινήσεις των ισχυρών στη σκακιέρα προμηνύουν «καταιγίδα» προσφοράς
Οι εξέδρες άντλησης αργού στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί στις 452, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, ο ρωσικός κολοσσός Rosneft ανακοίνωσε την πτώση κερδών το τρίτο τετράμηνο του έτους κατά 77% λόγω της πτώσης των εξαγωγών που προκάλεσαν οι μειωμένες τιμές του αργού και οι εταιρίες πετρελαίου να αναζητούν τάνκερ για την αποθήκευση του πετρελαίου –γεγονός που καταδεικνύει ότι οι χερσαίες αποθήκες έχουν εξαντληθεί-.
Σε αυτό το τοπίο, τα futures σημείωσαν πτώση 2,8% την Παρασκευή και η τιμή του πετρέλαιο πλέον βρίσκεται 15% χαμηλότερα από τα υψηλά του Οκτωβρίου και οι προβλέψεις των αναλυτών είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές του μαύρου χρυσού και η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να ρίξει τις τιμές ακόμη και κάτω από τα $40 το βαρέλι, σύμφωνα με τον Abhishek Deshpande, επικεφαλής αναλυτή ενέργειας της Natixis.