Ο πιο γρήγορος δρόμος για την Ουάσιγκτον περνάει από τη Μόσχα

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτει παρασκηνιακές επαφές με ανθρώπους του Τράμπ, όταν στην Ευρώπη δεν τους έβρισκε κανείς

Ο πιο γρήγορος δρόμος για την Ουάσιγκτον περνάει από τη Μόσχα

“Έμφραγμα” στη διπλωματική κοινότητα της Ουάσιγκτον και της Ευρώπης απειλούν να προκαλέσουν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις παρασκηνιακές επαφές συμβούλων του νεοεκλεγέντος προέδρου με τη Μόσχα, καθώς διαψεύδουν τα όσα μέχρι πρότινος ισχυρίζονταν ο Ντόναλντ Τράμπ.

Το ζήτημα όμως δεν απλά επιφανειακό, καθώς οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών για την αδυναμία προσέγγισης συμβούλων του Τράμπ σε συνδυασμό με αυτές του Ρώσου αναπληρωτή ΥΠΕΞ δημιουργούν ένα εντελώς νέο περιβάλλον στις διεθνείς σχέσεις.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ΗΠΑ και Ρωσία συζητούν απευθείας και χωρίς διαμεσολάβηση, ενώ η Ευρώπη δεν βρίσκεται ούτε καν στο όχημα, καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι προβληματικές και με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ανύπαρκτες.

Η συγκυρία αυτή καθιστά σαφές ότι η στρατηγική του Ντόναλντ Τράμπ εμπεριέχει στρατηγικό bypass για την Ευρώπη, ενώ ο τρόπος που αυτή ξεδιπλώνεται αποκαλύπτει προοπτική squeeze out για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Σε διπλωματικό επίπεδο σκιαγραφείται πλέον ένας σχετικά πρωτότυπος δίαυλος επικοινωνίας με τη Μόσχα σε ρόλο gatekeeper για την Ουάσιγκτον. Η απευθείας και σε κορυφαίο επίπεδο επικοινωνία Μόσχας-Ουάσιγκτον στερεί από τη Γερμανία και τη Γαλλία και κατ επέκταση ένα στρατηγικό ρόλο διαμεσολαβητή και πυροσβέστη, εξέλιξη που θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει και οικονομικό αντίκτυπο.

Διαβάστε  Οι δασμοί Τραμπ πλημμυρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα, κίνδυνος μεγάλης πτώσης τιμών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ανακοίνωσε πως στελέχη της κυβέρνησης, βρίσκονταν σε επαφή με τους στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αναιρώντας τις επανειλημμένες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου τον ΗΠΑ, που ένθερμα υποστήριζε πως ουδεμία επαφή είχε με το Κρεμλίνο, αν και επαινούσε συχνά τις πολιτικές τακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είναι προφανές ότι γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους από το επιτελείο του νέου προέδρου», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Sergei Ryabkov στην Washington Post και συνέχισε λέγοντας: «Τα συγκεκριμένα άτομα, βρίσκονται πάντα στο ημίφως των ΗΠΑ και φυσικά κατέχουν υψηλές θέσεις. Όχι όλοι τους, πάντως αρκετοί φρόντιζαν να διατηρούν την επαφή με Ρώσους εκπροσώπους».

Δεν ήταν και λίγες οι φορές που ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίθηκε και για τα επαινετικά του σχόλια στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου, αλλά και τις φιλορωσικές του διαθέσεις, κάτι που μέχρι προσφάτως φάνταζε αδιανόητο για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Διαβάστε  ΟΗΕ και ΕΕ θέτουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό υπό την προστασία τους

Αυτές περιλάμβαναν τη συμμετοχή της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, αλλά και την αναγνώριση της Κριμαίας, που ο Πούτιν βίαια προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Επίσης να σημειωθεί, πως το περασμένο καλοκαίρι, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο ABC και στο δημοσιογράφο George Stefanopoulos, ανέφερε – κυριολεκτικά από το πουθενά- ότι: «Η Ρωσία, δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, εντάξει; Μπορείτε να το σημειώσετε αυτό που λέω», προκαλώντας φυσικά την αντίδραση του δημοσιογράφου, που του απάντησε : «Μα καλά…αυτός είναι ήδη εκεί!! Δεν είναι;».
Μετά από την οξεία αντίδραση ο Τράμπ προσπάθησε να ανασκευάσει, μέσω ανάρτησης στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter.

Διαβάστε  Ο Τραμπ αποκάλυψε δημοσίως τα ευρωπαϊκά του πιόνια, στην... Ιερουσαλήμ

Υπάρχει ωστόσο μια μεγάλη αναντιστοιχία, η οποία αποκαλύπτει έντονο παρασκήνιο και δίνει βάση ακόμα και σε θεωρίες συνωμοσίας, καθώς μέχρι προσφάτως ο Ντόναλντ Τράμπ αρνούνταν δημοσίως οποιαδήποτε επαφή του με τη Ρωσική κυβέρνηση και σχέσεις, κάτι που δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να ισχυρίζεται.

Οι προσωπικές όμως επαφές του νεοεκλεγέντος προέδρου στην πλάτη της αμερικανικής διπλωματίας δεν αποκλείεται να αποτελέσουν πηγή έντασης και συστημικών κρίσεων στην Ουάσιγκτον.

Πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι επιλογές του νέου προέδρου για τη CIA, την NSA και το υπουργείο Εξωτερικών καθώς θα σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή και θα είναι ενδεικτικές των θέσεων και των προθέσεών του.