ΔΝΤ για Ελλάδα: Δυο βήματα πίσω και μια… νάρκη

Δέχεται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα ακόμα και αν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους υλοποιηθούν σταδιακά και ανταποδοτικά, αρκεί να συμφωνηθούν διεξοδικά τον Δεκέμβριο. Αδιαπραγμάτευτη η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%

ΔΝΤ για Ελλάδα: Δυο βήματα πίσω και μια… νάρκη

Συμφωνία-πακέτο για ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής πειθαρχίας και ελάφρυνσης του χρέος ζητά το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να το περάσει από το διοικητικό συμβούλιο. Η τοποθέτηση του Τζέρι Ράις σκιαγραφεί με μεγάλη σαφήνεια το επερχόμενο τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο όπως τόνισε θα έχει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% ώστε να μην απαιτηθούν νέα μέτρα.

Το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιεύσει εντός του Δεκεμβρίου και τη νέα Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί να πράξει και η ΕΚΤ, η οποία τηρεί στάση αναμονής όσο το ΔΝΤ συζητά με τον ESM και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά, ο Τζερι Ράις, το Ταμείο δέχεται τη σταδιακή και βήμα, βήμα εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας, ζητά όμως συνολική και ενιαία συμφωνία στην οποία θα περιγράφεται με σαφήνεια ο οδικός χάρτης και τα θα αναλύονται οι στόχοι, ενώ θα προσδιορίζεται και το τελικό αποτέλεσμα. Ο κ. Ράις ήταν σαφής και όταν αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα όπου το Ταμείο ζητά μείωση στο 1,5% του ΑΕΠ.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες ελέγχουν το αμερικανικό χρέος

Ετσι αν και φαίνεται να υποχωρεί έναντι της απαίτησης Σόιμπλε για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων, ζητά συμφωνία-πακέτο επί ενός νέου προγράμματος το δυνατόν συντομότερο.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η εκλογή Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τότε το ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές στη συνέχεια.

Αυτό συνεπάγεται ότι και ο επικεφαλής του Eurogroup, που έπαιζε το ρόλο του σκληρού, θα υπαναχωρήσει από τη θέση του για παραπομπή της συζήτησης για μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα το 2018.

Συνεπώς, αν η συμφωνία αυτή προχωρήσει αυτό σημαίνει ότι ο ESM θα προσκομίσει πρόταση-οδικό χάρτη τριών σημείων στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο οποίος θα περιλαμβάνει βήμα, βήμα προσέγγιση μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να επιτύχει η ελληνική πλευρά και εν συνεχεία τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ως ανταπόδοση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει τη σύνταξη νέου προγράμματος για την Ελλάδα με αντάλλαγμα τη μείωση του χρέους με συγκεκριμένους όρους.

Διαβάστε  Η Μέρκελ συναντά τους Big 5, στην ατζέντα και το ελληνικό χρέος

Πρόκειται όμως για ιδιαίτερα φιλόδοξο σχεδιασμό ο οποίος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να συμφωνηθεί σε ένα Eurogroup και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν εκ των προτέρων.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.
Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Διαβάστε  Ανακοίνωση-μήνυμα ΔΝΤ σε Ευρωπαίους: Μαζί σας δεν τελειώσαμε ακόμα

Όπως ανέφερε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ. Ανέφερε ότι η Έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος της θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.
Ερωτηθείς για τις συνέπειες από την εκλογική νίκη Τραμπ, παραδέχθηκε ότι παρά τις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, η ανάπτυξη παρέμεινε «πολύ χαμηλή, για πολύ καιρό και για πολύ λίγους», γεγονός που θα έπρεπε ν΄ αντιμετωπιστεί.