Στον Νίκο Παππά η ηλεκτρονική άμυνα της χώρας

Αποψιλώνεται η ΕΥΠ από το CERT, για τη διευκόλυνση της συνεργασίας με συναρμόδια υπουργεία

Στον Νίκο Παππά η ηλεκτρονική άμυνα της χώρας

Αναβαθμίζεται και μεταφέρεται κάτω από νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Eπιθέσεων (CERT), που μέχρι πρότινος υπαγόταν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Το CERT υπαγόταν στην ΕΥΠ αλλά με χαρακτηριστικά κατώτερης διεύθυνσης, όχι ως κλάδος και η μεταφορά του συνιστά αναβάθμιση καθώς θα αποτελεί Γενική Γραμματεία, ενώ θα έχει την απαιτούμενη ελευθερία κινήσεων και αυτονομία, ως Αρχή ώστε να μπορεί να συνεργάζεται αποτελεσματικότερα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Άμυνας.

Σχετική πρόβλεψη υπήρχε αρχικά στον νόμο για τη σύσταση Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής. Ψηφίστηκε μαζί με άλλα προαπαιτούμενα τον περασμένο Μάιο. Το άρθρο 2 του σχετικού νόμου προέβλεπε ότι «η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής ορίζεται ως Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων (Εθνικό CERT) και συνεργάζεται προς τούτο με τις ανάλογες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη».

Διαβάστε  Επίθεση Παππά σε Στουρνάρα για την έκθεση

Στο πρόσφατο παρελθόν (Αύγουστος 2015), η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων της ΕΥΠ είχε ερευνήσει υπόθεση υποκλοπής των emails 15.000 Ελλήνων πολιτών. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αντίστοιχα, είχε τεθεί επικεφαλής έρευνας για επιθέσεις της ομάδας χάκερ «Armada Collective» σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως και οι ΗΠΑ αποφάσισαν στην αναβάθμιση και ανεξαρτητοποίηση της Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων, η οποία υπαγόταν μέχρι τώρα στη διοίκηση στρατηγικών δυνάμεων.

Διαβάστε  Επίθεση Παππά σε Στουρνάρα για την έκθεση