Σε διπλό ταμπλό παίζει ο Ερντογάν με σύνορα και κουρδικό

Με δηλώσεις του διαχωρίζει τα σύνορα της καρδιάς από τα φυσικά και διευκρινίζει ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί τα εδάφη κανενός.

Σε διπλό ταμπλό παίζει ο Ερντογάν με σύνορα και κουρδικό

Προσπάθεια να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει διεθνώς οι δηλώσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησής του κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν αλλάζοντας ρητορική αλλά εμμένοντας στις αποφάσεις του.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση για τον Κεμάλ Ατατούρκ κατέβασε τους τόνους διαχωρίζοντας τα “σύνορα της καρδιάς” από τα “φυσικά σύνορα”, ενώ προχώρησε ένα ακόμη βήμα διευκρινίζοντας ότι “η Τουρκία δεν διεκδικεί τα εδάφη κανενός”.

Η αλλαγή της ρητορικής στόχο έχει να στείλει μηνύματα στα διεθνή φόρα καθώς έχει δεχθεί έντονη κριτική από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για ΄το πογκρόμ κατά των Κούρδων εντός και εκτός της Τουρκίας, αλλά και των υπόπτων για σύνδεση με τον Γκιουλέν. Με αποκορύφωμα τη φυλάκιση της ηγεσίας του φιλοκουρδικού κόμματος με την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης για την κατάλυση του συντάγματος, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υλοποιήσει σειρά σκληρών μέτρων κατά των Κούρδων καθαιρώντας ακόμα και τη Δήμαρχο του Ντιγιαρμπακίρ.

Διαβάστε  Συρία: Δείχνουν Ισραήλ για νέο βομβαρδισμό βάσεων του Άσαντ

Ο Τούρκος πρόεδρος αν και στις “επικεφαλίδες” επιχείρησε να δώσει την αίσθηση μετριοπαθούς ηγέτη και να κατεβάσει τους τόνους, που είχαν φτάσει σε επίπεδο αλυτρωτισμού, στην ουσία της ομιλίας του υπεραμύνθηκε των ενεργειών του στο κουρδικό, τις οποίες έσπευσε να παραλληλίσει με αυτές του Κεμάλ Ατατούρκ για την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Μείζον θέμα για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η απομάκρυνση των Κούρδων της Συρίας από τα τουρκικά σύνορα έτσι ώστε να ελέγξει τις αποσχιστικές τάσεις εντός της χώρας του. Ο Ταγίπ Ερντογάν πιέζει και προσπαθεί επί μακρόν να επιβάλλει γκρίζα ζώνη ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους, πλάτους 120 χιλιομέτρων.

Διαβάστε  Γιατί η Τουρκία αντιδρά στον αγωγό EastMed

Αν και η πρόταση αυτή του Τούρκου προέδρου προσκρούει σε αντιδράσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, εν τούτοις ο Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε στρατεύματα -χωρίς σχετική άδεια- εντός του συριακού εδάφους και κυνήγησε δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής στην περιοχή.

Αντιμετωπίζοντας διεθνή κριτική, αποκλεισμό από τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία και σκληρή ρητορική και απομόνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να μετριάσει τους τόνους και την οξύτητα των δηλώσεών του, χωρίς όμως να υπαναχωρήσει επί της ουσίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, επανέλαβε τις θέσεις του για «τα σύνορα της καρδιάς» της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Εμείς δεν δύναται να φυλακιστούμε σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Άλλα είναι τα φυσικά και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα αδέλφια μας στην Μουσούλη, το Κιρκούκ, το Χουμούς, στα Σκόπια, μπορεί να είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων, αλλά είναι εντός των συνόρων της καρδιάς, στο επίκεντρο της καρδιάς μας».

Διαβάστε  Ιρανοί, Γερμανοί και Ρώσοι τουρίστες κατακλύζουν την Τουρκία

«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προέκυψε από το πουθενά. Όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία έλαβε την σκυτάλη από τους Σελτζούκους, έτσι και η Τουρκική Δημοκατία την παρέλαβε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενστερνιζόμαστε την ιστορία μας στο σύνολό της», πρόσθεσε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.