Προς φιλορωσική κυβέρνηση η Εσθονία, έπεσε ο Ρόιβας

Προς φιλορωσική κυβέρνηση η Εσθονία, έπεσε ο Ρόιβας

Σε πολιτική κρίση οδηγείται η Εσθονία καθώς ο πρωθυπουργός, Taavi Roivas, δεν κατάφερε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, χθες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης θα οδηγήσει σε νέο πολιτικό σχήμα, το οποίο θα μετριάσει τις αποστάσεις από τη Ρωσία και θα δώσει προνόμια στο ρωσικό πληθυσμό της χώρας.

Ο Roivas δήλωσε, πως η απώλεια αυτή έδειξε πως θα διαπραγματευτούν από εδώ και πέρα οι παρατάξεις μεταξύ τους, χωρίς την δική του καθοδήγηση. Τα εσθονικά πρακτορεία ειδήσεων, κάνουν λόγο για συνεργασία της Σοσιαλδημοκρατικής παράταξης (SDE), η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τις διαπραγματεύσεις με το Ρωσόφιλο κόμμα.
Σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, η πρόεδρος του Εσθονικού Κοινοβουλίου, Kersti Kaljulaid, θα έχει συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό, που τότε θα διαθέτει διορία άλλων 2 εβδομάδων μέχρι να ορίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες μέρες, μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της Κεντρώας παράταξης, Juri Ratas,στις 5 Νοεμβρίου, που αντικατέστησε τον αμφιλεγόμενο Edgar Savisaar και από πολλοί θεωρούν, πως οι ηγετικές του ικανότητες είναι άξιες να ορίσουν νέες συνθήκες μεταξύ του SDE και της Εθνικιστικής Ένωσης ( Pro Patria & Res Publica Union). Αν και ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται απίθανο, σε περίπτωση που συμβεί, οι δρόμοι για επαναπροσέγγιση των Ρώσων πολιτών της χώρας θα είναι ανοιχτοί, , εγκαθιδρύοντας αλλαγές πχ. στο γλωσσικό καθεστώς.

Διαβάστε  Σταθερά τα επιτόκια στη Ρωσία, αναμένονται πληθωριστικές πιέσεις λόγω ΦΠΑ

Διαφήμιση