Ο Στάινμάιερ παραδέχεται ότι ο Τράμπ τους “κλείδωσε απ έξω”

Οι σύμβουλοι του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεν ήρθαν στην Ευρώπη κι εμείς δεν ξέρουμε τι θέλει να κάνει, λέει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Ο Στάινμάιερ παραδέχεται ότι ο Τράμπ τους “κλείδωσε απ έξω”

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκ-Βάλτερ Στάινμάιερ παραδέχεται ότι η Ευρώπη γνωρίζει ελάχιστα για τους σχεδιασμούς του Ντόναλντ Τράμπ, αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έχει έχει γίνει ουσιαστική δουλειά υποδομής και προετοιμασίας του σεναρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποκάλυψή του Στάινμάιερ ότι οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τράμπ δεν εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, στρατηγική που καθιστά σαφές ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εισπράξει το αρνητικό κλίμα και ακολούθησε στρατηγική περιορισμού απωλειών και αρνητικής φήμης.

Με δεδομένο ότι αρκετοί από τους συμβούλους κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων στη διαχείριση κρίσεων, η έλλειψη διεθνών επαφών αποτελεί στρατηγική επιλογή και όχι πολιτική αστοχία.

Διαβάστε  Τον κύβο του Rubik επιχειρεί να λύσει ο Κοτζιάς

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Στάινμάιερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς όπως είπε “αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πολύ λίγα για το τι θέλει”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προσέθεσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ «ήταν διαφορετικό από αυτό το οποίο θα επιθυμούσαν οι Γερμανοί».

Όπως ανέφερε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ έως τώρα δεν είναι πολύ γνωστά τα σχέδιά του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής: «Επ΄ αυτών, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε σχετικά λίγα» κατά την προεκλογική περίοδο, σημείωσε.

Διαβάστε  Ο Τραμπ εμπρηστής του G7, Μακρόν-Μέρκελ έσωσαν τα προσχήματα

Ασυνήθιστο ήταν πάντως, κατά τον κ. Σταϊνμάγερ, το γεγονός ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ δεν εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, ενώ συνήθως οι έμπιστοι των υποψήφιων προέδρων της Αμερικής συστήνονται στους συμμάχους τους, ώστε να κάνουν γνωστές σε γενικές γραμμές τις απόψεις τους.

Επί του παρόντος όμως ούτε έμπειροι ειδικοί, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, έχουν ιδέα για το τι σχεδιάζει ο Τραμπ, πρόσθεσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Σε αχαρτογράφητα νερά – Διεθνείς αντιδράσεις μετά την εκλογή Τραμπ
Ο κ. Σταϊνμάγερ ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι οι «υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί» για το ΝΑΤΟ εκ μέρους του νέου Αμερικανού προέδρου θα συνοδευτούν από πράξεις και παρέπεμψε σε μια γερμανική παροιμία, λέγοντας πως δεν πρέπει «να φοβόμαστε όπως ο λαγός το φίδι, αλλά να περιμένουμε να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε».

Διαβάστε  Ο Σι Ζινπίνγκ πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes

Τόνισε τέλος ότι η Γερμανία οφείλει μεν πολλά στους Αμερικανούς, αλλά – όπως πρόσθεσε – «δεν είμαστε ίδιοι από κάθε άποψη, έχουμε τη δική μας πολιτική κουλτούρα».