Ο Τράμπ έπιασε την Ευρώπη στον ύπνο

Αμήχανες και κατώτερες των περιστάσεων οι αντιδράσεις Μέρκελ και Ολάντ. Συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 για τη διαμόρφωση ενιαίας γραμμής

Ο Τράμπ έπιασε την Ευρώπη στον ύπνο

Σύγχυση και απουσία σχεδίου διαχείρισης της εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αποκαλύπτεται τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών. Η Άνγελα Μέρκελ και ο Ματέο Ρέντσι είχαν τοποθετηθεί την προηγουμένη υπέρ της Χϊλαρι Κλίντον, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ στις πρώτες δηλώσεις του φάνηκε σαστισμένος κάνοντας λόγο για την έναρξη περιόδου αβεβαιότητας.

Την κατάσταση επιχείρησε να σώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ώστε να διαμορφωθεί ενιαία γραμμή της ΕΕ με τη σύγκλιση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των 28 την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Τα ζητήματα που ανοίγουν είναι πολλά καθώς ο Ντόναλντ Τράμο έχει δηλώσει ότι αμφισβητεί και θα επιδιώξει αλλαγές σε εμπορικές και διακρατικές συνθήκες και μια σειρά από ρυθμίσεις, ενώ και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι θα περάσουν τον πρώτο χρόνο ανατρέποντας συμφωνίες και πεπραγμένα του Μπαράκ Ομπάμα.

Διαβάστε  Το φάντασμα χρέους συνεχίζει να στοιχειώνει την Ευρώπη

Η πολιτική ηγεσία της ΕΕ φαίνεται ότι όχι μόνο δεν ανέμενε το αποτέλεσμα αλλά ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένη γι αυτό, με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει προβεί σε δημόσια δήλωση προ του αποτελέσματος των εκλογών να καταγγέλλει τη Ρωσία σε περίπτωση εκλογής του Τράμπ και να χρεώνει απριόρι ευθύνες στον Βλάντιμιρ Πούτιν σε περίπτωση δικής της αποτυχίας επανεκλογής το 2017.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο πριν από τη δήλωση Ολάντ για τη νίκη του Ντόναλντ Τράμπ, τότε είναι προφανές ότι οι δυο ηγέτιδες χώρες της ΕΕ αναζητούσαν την τελευταία στιγμή κοινή γραμμή.

Η Μέρκελ για την εκλογή Τραμπ

«Η Γερμανία και η Αμερική συνδέονται με αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η αξιοπρέπεια ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικών απόψεων»,

είπε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «στη βάση αυτών των αξιών» προσφέρεται να συνεργαστεί με τον μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Διαβάστε  Σε ακροδεξιό κλοιό η Ευρώπη, επιχειρείται εκτροχιασμός

Με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πάντως, οι ομόλογοί του των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Κυριακή στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν τις εξελίξεις μετά την εκλογή του κ. Τραμπ στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.
Στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη Ομπάμα – Τραμπ

Μετά την παραδοχή της ήττας της από την υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα Χίλαρι Κλίντον, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επίσης Δημοκρατικός, τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό διάδοχό του, τον συνεχάρη και τον κάλεσε σε συνάντηση, την Πέμπτη, στον Λευκό Οίκο, για να μελετήσουν από κοινού τα ζητήματα της μεταβατικής περιόδου.

Διαβάστε  Συνάντηση Κιμ-Τραμπ στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.