Δυναμική απορρόφησης της υπερπροσφοράς πετρελαίου παρουσιάζει στην ετήσια έκθεσή του World Oil Outlook ο ΟΠΕΚ, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν σημαντική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τα επόμενα χρόνια.
Τα στοιχεία όμως της έκθεσης είναι σε αναντιστοιχία με την πολιτική παγώματος και μείωσης της παραγωγής από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ για την οποία πιέζει η Σαουδική Αραβία.
Η διαφαινόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης -υπό κανονικές συνθήκες- μπορεί να απορροφήσει την πλεονάζουσα προσφορά που πιέζει την τιμή.
Ωστόσο το καρτέλ επιμένει σε μείωση της παραγωγής, ενώ οι χώρες μέλη κατεβάζουν αισθητά τη μέση τιμή του πετρελαίου θέλοντας να κάνουν ρεαλιστικές προβλέψεις στα δημόσια οικονομικά τιυς.
Η διαφορά εκτιμήσεων και στρατηγικής είναι αρκετή για να σκιαγραφήσει την εικόνα έντονων διαφορών στους κόλπους του ΟΠΕΚ και αδυναμίας ανάληψης συντονισμένης δράσης.
Τι λέει η έκθεση
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ζήτηση αναμένεται να φτάσει τα 95,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017, αυξημένη κατά 300.000 βαρέλια από αυτήν του περασμένου έτους, με τις προοπτικές για τις επόμενες χρονιές -2018,2019 και 2020- να την παρουσιάζουν ακόμα περισσότερο ενισχυμένη, στα 98,3 εκατ. βαρέλια.
Αντίστοιχα, το καρτέλ, χρησιμοποιώντας μέση τιμή αργού τα $40 το βαρέλι για το 2016, μειώνει τις προηγούμενες προβλέψεις του κατά 20$ για κάθε έτος μέχρι το 2020. Οι προσδοκώμενες τιμές πλέον διαμορφώνονται με αύξηση $5 στη μέση τιμή του 2016 για κάθε έτος.
Η παραδοχή της μεσοπρόθεσμης χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου, συνδυασμένη με την επέκταση πολιτικών ενεργειακής απόδοσης είναι οι κύριοι παράγοντες στους οποίους ο ΟΠΕΚ στηρίζει την αυξημένη θεώρηση του για την κίνηση της αγοράς, προβλέποντας παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 3,4% ανά έτος για την περίοδο 2015-2021 αναθεωρημένη από το 3,6% προηγούμενων προβλέψεων για την περίοδο 2014-2020, κυρίως λόγω των επιβραδύνσεων της Κίνας και της Λατινικής Αμερικής.
Εν μέσω κομβικών συζητήσεων για τον καθορισμό της συμμετοχή των παραγωγών-χωρών στη συνολική παγκόσμια προσφορά, και με τη τιμή του αργού να έχει βυθιστεί από τα $115 το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014, στα $45,58 την περασμένη εβδομάδα, οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ, αντιστρέφουν τη δυναμική της αγοράς, παρουσιάζοντας την ώθηση της από την πλευρά της ζήτησης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammed Barkindo, σε σημείωμα του στην έκθεση, τόνισε την ανάγκη, ανάκαμψης των επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου, προκειμένου να μπορέσει η αγορά να ανταποκριθεί στην μελλοντική αυξημένη ζήτηση.
Σε μια περίοδο που οι παγκόσμιοι παραγωγοί κάνουν επίδειξη της δυναμικής τους, οι αναφορές αυτές προσπαθούν να κατευνάσουν τη διαμάχη πριν από το καθορισμό των ποσοστώσεων στις συζητήσεις της 30ης Νοεμβρίου, δείχνοντας στους παραγωγούς πως οι προοπτικές της αγοράς εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση της παραγωγής τους μελλοντικά.
Η αύξηση ζήτησης, επικεντρώνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, με την Ινδία να αναμένεται να ζητήσει 5,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2021, ενώ οι προβλέψεις μειώνονται για Λατινική Αμερική και Κίνα.
Διαβάστε επίσης: Το Ιράκ παράγει πετρέλαιο με τη… σέσουλα, δυναμιτίζει τον ΟΠΕΚ
Η αντίστοιχη ζητούμενη ποσότητα των πιο πλούσιων χωρών αναμένεται να παρουσιάσει μειωμένους ρυθμούς μετά το 2017 εξαιτίας της αύξησης προμηθειών φυσικού αερίου και της ολοένα και αυξανόμενης χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Η καθαρή κερδίζει τον άνθρακα