Ο Ντουτέρτε τρολάρει τη CIA, αδειάζει τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πληρώνουν το τίμημα μιας πρόχειρα σχεδιασμένης στρατηγικής με στόχο να διαπραγματευτούν με την Κίνα

Ο Ντουτέρτε τρολάρει τη CIA, αδειάζει τις ΗΠΑ

Αρχικά προσέφυγαν κατά της Κίνας στη διεθνή διαιτησία για το καθεστώς στη Νότια Σινική Θάλασσα, μετά συναίνεσαν με την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλλουν την απόφαση με στρατιωτικά μέσα στην περιοχή και τώρα απορρίπτουν τις ΗΠΑ και στρέφονται στην Κίνα.

Η εξωτερική πολιτική του προέδρου Φιλιππινέζου Ντουτέρτε φαίνεται να επιδιώκει μεγιστοποίηση των οφελών για τη χώρα του, μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τις Φιλιππίνες ως μοχλό πίεσης προς την Κίνα, εν τούτοις όμως υπερεκτιμά τις δυνάμεις το ρόλο και την προσωπικότητά του και εξελίσσεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Την κύρια ευθύνη φέρουν οι ΗΠΑ και η CIA που επέλεξαν έναν άνθρωπο της ωμής βίας, έναν μαχητή-επαναστάτη ως ιδανικό εταίρο σε έναν ασαφή και απολύτως πολιτικό πόλεμο.

Διαβάστε  Πεκίνο: Η Κίνα δεν θέλει εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν υποκύπτει

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν αποτυγχάνει να φέρει αποτελέσματα αλλά δημιουργεί και προβλήματα που μόνο η Κίνα μπορεί να λύσει.

Ετσι αντί να πιέζει την Κίνα για παραχωρήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και να κερδίζει ανταλλάγματα σε άλλα μέτωπα η Ουάσιγκτον θα βρεθεί να ζητά τη συνεργασία του Πεκίνου για τον έλεγχο της Μανίλας.

Ο τρελός Ντουτέρτε

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος αποκάλεσε τον Μοαράκ Ομπάμα “πουτάνας γιο”, σε μια κίνηση ένδειξη της μεταστροφής της στάσης του απέναντι στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο Εξωτερικών και η CIA επέλεξαν να προσπαθήσουν να τον επαναφέρουν στην τάξη, κάνοντας συμφωνία για εκχώρηση στρατιωτικού εξοπλισμού απευθείας και από την Ιαπωνία.

Διαβάστε  Η Κίνα μειώνει το ελάχιστο αποθεματικό τον τραπεζών στο 16%

Τώρα ο Ντουτέρτε ακυρώνει τη συμφωνία αγοράς όπλων από τις ΗΠΑ ως ένδειξη πρόσδεσης στο κινεζικό άρμα.

Πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία της CIA και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, απόδειξη ενός πρόχειρου μεγαλεπίβολου σχεδίου που είχε σαν στόχο να φέρει το Πεκίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα.

«Θα πρέπει να αναζητήσουμε μία φθηνότερη πηγή, η οποία θα μας προμηθεύσει με εξίσου ποιοτικό εξοπλισμό», ανέφερε ο αριστερός – κεντροαριστερός, επικρινόμενος και ως εκκεντρικός και λαϊκιστής κ. Ντουτέρτε.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε μπλοκάρει νωρίτερα την πώληση 26.000 τυφεκίων στις Φιλιππίνες, μετά τη δήλωση του γερουσιαστή Μπεν Κάρντιν ότι θα μπλόκαρε την μεταβίβαση.

Διαβάστε  Εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών στην Κίνα

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.