Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί σήμερα οι στρατηγικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας καθώς πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι μια πυρηνική από τη Βόρειο Κορέα την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNBC η Βόρειος Κορέα αναμένεται να δοκιμάσει τον πύραυλο Musudan ή τον BM-35 με βεληνεκές 3,500 χιλιομέτρων, ο οποίος μπορεί να χτυπήσει τη νήσο Γκουάμ που ανήκει στις ΗΠΑ στον Ειρηνικό.
Διαβάστε επίσης: Πυρηνικά πόσο και ποιές χώρες έχουν
Το σενάριο ενισχύεται καθώς στη Βόρειο Κορέα βρίσκονται ήδη αξιωματούχοι από το Ιράν οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν μεταβεί εκεί για να παρατηρήσουν τη δοκιμή του πυραύλου ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Οι μυστικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν αν η δοκιμή θα γίνει με πυρηνική κεφαλή ή χωρίς, ωστόσο εκφράζουν βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθεί.
Η σχέση της Βορείου Κορέας με το Ιράν δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής, όπως συνέβαινε προ 20ετίας, ωστόσο δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο μετά την αλλαγή στην προεδρία της χώρας και εφόσον γίνει πιο επιθετικό το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανταλλαγή πυρηνικής τεχνολογίας.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν σενάριο ανταλλαγής τεχνολογίας μεταξύ των δυο χωρών, αλλά Ιρανοί επιστήμονες και αξιωματούχοι έχουν παρακολουθήσει τις περισσότερες δοκιμές της Βορείου Κορέας τα τελευταία 20 χρόνια.
Αναλυτές δεν αποκλείουν στα πλαίσιο γεωπολιτικών ανατροπών το Ιράν να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη Βόρειο Κορέα σε αντάλλαγμα για στρατιωτική και πυραυλική τεχνολογία, κάτι που θα του δώσει άμεσα πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής που σε συνδυασμό με τη στήριξη από τη Ρωσία θα το καταστήσουν περιφερειακή υπερδύναμη.
Το σενάριο αυτό δεν ηχεί καλά στην Ουάσιγκτον καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ντε φάκτο αναβάθμιση της Ρωσίας και του ρόλου της στην περιοχή, ενώ θα ισχυροποιούσε το αντιαμερικανικό μπλοκ.
Η κατάσταση τώρα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό επίπεδο και η Άγκυρα έχει προσφύγει στη Μόσχα για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη, τη στιγμή που η Ρωσία ενισχύει και εδραιώνει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή σε συνεννόηση με το Ιράν, τον Άσαντ, το Λίβανο και την Κίνα.