Τη σκληρή γραμμή απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μετά την επαναφορά της απαίτησης για άμεση κατάργηση της visa και τις απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Το επεισόδιο αυτό όμως φαίνεται να έχει επαναληφθεί αρκετές φορές από τον Απρίλιο του 2015, οπότε και υπογράφτηκε η συμφωνία για το προσφυγικό.
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία επανέρχεται με δηλώσεις του στο πρόγραμμα κατάργησης της visa για τους Τούρκους πολίτες κραδαίνοντας ως απειλή το προσφυγικό, για να εισπράξει πάντα την ίδια απάντηση από διαφορετικά χείλη.
Η τελευταία τοποθέτηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ φαίνεται να πηγαίνει όμως ένα βήμα παραπέρα με την ΕΕ όχι απλά να διαψεύδει τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς για συμφωνία ανταλλαγής προσφυγικό αντί visa, αλλά να ξεκαθαρίζει πως η Άγκυρα με τις πράξεις της απομακρύνεται από αυτό τον στόχο.
Με δεδομένο ότι αυτό το επεισόδιο ακολουθεί τη σκληρή γλώσσα της ευρωπαϊκής διπλωματίας για τις συλλήψεις Κούρδων και φιλοκούρδων πολιτικών από την Άγκυρα, καταδεικνύει όξυνση των διμερών σχέσεων.
Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι το θέμα ανακίνησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ και η Γερμανία αποφάσισε να να παραχωρεί πολιτικό άσυλο στους διωκόμενους απότο καθεστώς Ερντογάν, τότε είναι αντιληπτό ότι η επιδείνωση είναι τέτοια που οδηγεί σε αντίποινα και από τις δυο πλευρές.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, με αφορμή την άρνηση έκδοσης από τη Γερμανία κατηγορούμενων για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Στην ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι η σκληρή ρητορική και οι κορώνες του Ταγίπ Ερντογάν και των κυβερνητικών αξιωματούχων στόχο έχουν τη συντήρηση της πόλωσης στο εσωτερικό της χώρας ώστε να επιμείνουν στην καλλιέργεια της εικονικής πραγματικότητας της ισχυρής Τουρκίας και της αδιαμφισβήτητης κυβέρνησης.
Όσο όμως ο Ερντογάν καταναλώνει δυνάμεις και αναλώνεται για να πείσει ότι είναι ισχυρός στο εσωτερικό στην πραγματικότητα τόσο αποδυναμώνεται η διεθνής του εικόνα,ενώ αποδεικνύεται πως η αδυναμία της οικονομίας της χώρας είναι τέτοια που τα 3 δισ. της ΕΕ αναδεικνύονται σε κονδύλι ζωτικής σημασίας.
Οι δηλώσεις Γιούνκερ
«Η Ε.Ε. πρέπει να μείνει σταθερή σε ζητήματα αρχών, καμία κατάργηση βίζας εάν δεν εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί», ανέφερε ο επικεφαλής της Κομισιόν.
«Οι τουρκικές αρχές κάνουν τα πάντα σήμερα για να πιστέψουμε ότι στο τέλος η Τουρκία δεν θέλει να σεβαστεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε την Τουρκία… αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις βασικές αρχές μας», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.
Η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες ήταν μέρος της συμφωνίας που σύναψε η ΕΕ με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο με αντάλλαγμα να σταματήσει η τουρκική κυβέρνηση την ροή προσφύγων από τη Συρία προς την ΕΕ μέσω της Ελλάδας.
Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε στην ομιλία του ότι η ΕΕ δεν θα προχωρήσει τελικά στην κατάργηση της βίζας αν η Τουρκία δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της.