Σε στρατηγική τακτικισμών και βήμα, βήμα προσέγγισης επιμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσον αφορά τις ενέργειες για το ελληνικό χρέος, αν και οι πιέσεις για οριστικοποίηση του σχεδίου και συμφωνία επ αυτού εντείνονται.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η σύμπνοια είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και ιδιαίτερα από τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι για την ανεξάρτητη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η ρητορική του κεντρικού τραπεζίτη, που μεταξύ άλλων σημείωσε, ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας και ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ήταν αυτή που λειτούργησε ως μοχλός πίεσης προς τη Γερμανία και τον ESM ώστε να επισπεύσουν τις δράσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φάνηκε να ευθυγραμμίζεται με τους Σαπέν και Μοσκοβισί και Ρέκλινγκ επί της λήψης των βραχυχρόνιων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γραμμή την οποία επέλεξε να αγνοήσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οι δηλώσεις του Ολλανδού υπυοργού Οικονομικών φάνηκε να βρίσκονται τουλάχιστον ένα στάδιο πίσω από αυτές των Μισέλ Σαπέν, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέκλινγκ, ενώ απείχαν λιγότερο από την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αν και επέμεινε στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως προϋπόθεση για να εξελιχθεί η συζήτηση για την Ελλάδα επιβεβαιώνοντας τη γραμμή για συζήτηση επί του χρέους στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, εν τούτοις έλαβε σαφείς αποστάσεις από τη γραμμή για την άμεση λήψη βραχυχρόνιων μέτρων.
Καλά πληροφορημένες πηγές αποδίδουν τη στάση Ντάισελμπλουμ στην έλλειψη ενημέρωσης από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επέλεξε να συνταχθεί με τη γραμμή Σαπέν, κάτι που έπραξε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέκλινγκ, υπό την “απειλή” Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα διαμορφώσει ανεξάρτητη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε να δείξει ότι ο ίδιος δεν θα συνεχίσει στη σκληρή γραμμή, όπως φαίνεται όμως σκοπεύει να ζητήσει ανταλλάγματα για να ευθυγραμμίσει και τους δορυφόρους του.
Για την ώρα πάντως, φαίνεται να έχει διαμορφωθεί κοινή γραμμή για τη συζήτηση και τον προσδιορισμό των βραχυχρόνιων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Παράλληλα τα πιο βαριά μέτρα ετεροχρονίζονται για την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος του 2018, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ο προσδιορισμός τους σε προγενέστερη φάση.
Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ
Είναι προς όφελος όλων τα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Περαιτέρω συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο είπε ο πρόεδρος Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ ο Πολ Τόμσεν έχει διαβεβαιώσει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα λάβει τις αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα έως τέλος του έτους.
Για το χρέος ανέφερε σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ότι η συζήτηση θα γίνει μετά το 2018, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «είναι πολύ νωρίς» για να υπάρχει «απόλυτη σαφήνεια».
Είναι «αδύνατο» να υπάρχει ακρίβεια για το μέγεθος των «πιθανών μέτρων» για το χρέος που θα εφαρμοστούν το 2018, καθώς «βρισκόμαστε στα τέλη του 2016», είπε χαρακτηριστικά.
Κοινή γραμμή Μοσκοβισί-Σαπέν
Βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης με σκοπό την ολοκλήρωσή της το συντομότερο.
«Είναι επιθυμητό και δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, αυτό θα σήμαινε έναρξη του 2017 με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης»
είπε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στα τέλη του Νοεμβρίου.
«Η τεχνική βοήθεια την οποία δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, παρά την ύπαρξη μικρών προβλημάτων» σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών ο οποίος σημείωσε ότι:
«Η Ευρωζώνη οφείλει στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας να λαμβάνει “ισορροπημένες αποφάσεις”, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος»
Κατά τον Γάλλο υπουργό και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, η Ελλάδα έχει προωθήσει σε σημαντικό βαθμό τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε και συνεπώς η Ευρωζώνη οφείλει από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το χρέος.
Βραχυπρόθεσμα μέτρα τον Δεκέμβριο προαναγγέλλει ο Ρέκλινγκ
Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα καταθέσει ο ESM τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε ό,τι αφορά το χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Το Eurogroup του Μαΐου είχε ζητήσει από τον ESM να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό σε τρεις τομείς, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο EuroWorking Group τον Νοέμβριο και στο Eurogroup τον Δεκέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.
Χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», ο κ. Ρέγκλιγνκ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου κινδύνου, μέσω της στρατηγικής χρηματοδότησης του ESM.
Δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε λύση κι αν επιλεγεί.
Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι στις 26 Οκτωβρίου εκταμιεύτηκε η δόση των 2,8 δισ., σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής λάβει ποσό 31,7 δισ.
Συνολικά, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει δάνεια 173,5 δισ. προς την Ελλάδα, κάτι που καθιστά τους δύο οργανισμούς σε μεγαλύτερους πιστωτές της Αθήνας.