Ετοιμο να εκραγεί το Μαυροβούνιο μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού

Αρνείται τις κατηγορίες για εμπλοκή σε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης και δολοφονίας του Milo Djukanovic η Μόσχα

Ετοιμο να εκραγεί το Μαυροβούνιο μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού

Ημέρες του σκοτεινού παρελθόντος και ανησυχία για αποσταθεροποίηση της πυριτιδαποθηκης των Βαλκανίων γεννά η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, το οποίο έχει υποβάλλει αίτηση ένταξης στο NATO.

Η μικρή χώρα των 622 χιλιάδων κατοίκων που συνορεύει μετη Σερβία, το Κόσοβο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Αλβανία επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο, με τον Εισαγγελέα να κατηγορεί φιλορώσους εθνικιστές για την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού, Μίλο Τζουκάνοβιτς και τη Μόσχα να αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά δυτικά media έκαναν λόγο ακόμα και για απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ στις 20 Οκτωβρίου, μετά την απόπειρα δολοφονίας συνελήφθησαν περίπου 20 άτομα οι περισσότεροι εκ των οποίων πρώην στελέχη των σερβικών ειδικών δυνάμεων, οι 14 εκ των οποίων παραμένουν υπό κράτηση,

Διαβάστε  Πολεμο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και εμπλοκή των ΗΠΑ φοβάται ο Μπέρνι Σάντερς

Παράλληλα έχει γίνει γνωστό ότι άγνωστος αριθμός Ρώσων πρακτόρων έχουν απελαθεί από τη Σερβία.

Με την ένταση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον να είναι στο κόκκινο, τις σχέσεις των δυο χωρών στο χειρότερο επίπεδο μετά τον ψυχρό πόλεμο και σειρά από ανοιχτά γεωπολιτικά μέτωπα, κάθε φήμη μπορεί να οδηγήσει σε δυσανάλογα μεγάλη ανάφλεξη.

Η Ρωσία, διά μέσου του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της σε σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, με αιχμή την αντιπαράθεση για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στο NATO.
Μαυροβούνιος ειδικός εισαγγελέας είχε δηλώσει την Κυριακή ότι ομάδα «Ρώσων εθνικιστών» είχε σχεδιάσει τη δολοφονία του επικεφαλής της μαυροβουνιακής κυβέρνησης, ώστε να διευκολύνει την άνοδο στην εξουσία κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Η μικρή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία συνταράσσεται από εσωτερικές έριδες από τις τελευταίες εκλογές της 19ης Οκτωβρίου, όταν οι αρχές συνέλαβαν 20 Σέρβους πολίτες στα σύνορα με τη Σερβία, τους οποίους και κατηγόρησαν ότι σχεδίαζαν ένοπλες επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς του Μαυροβουνίου.

Η αντιπολίτευση, ένα μέρος της οποίας είναι φιλοσερβικό και φιλορωσικό, χωρίς ωστόσο να λείπουν και κόμματα με φιλοδυτική – φιλοευρωπαϊκή πλατφόρμα, κατηγορεί τον κ. Τζουκάνοβιτς ότι χρησιμοποιεί τις μυστικές υπηρεσίες για να διατηρηθεί στην εξουσία, όπου βρίσκεται, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, εδώ και 25 χρόνια.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση προκειμένου να εκτροχιάσει την πορεία της χώρας προς το NATO.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων