Πολιτικές εξελίξεις που δίνουν στίγμα ανατροπής του γεωπολιτικού status quo στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων φαίνεται ότι εξυφαίνονται σε περίοδο ιδιαίτερα αυξημένων εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
Ενδεικτική του έντονου παρασκηνίου και των πολιτικών και διπλωματικών παρεμβάσεων είναι η ανατροπή στις βουλγαρικές εκλογές όπου σύμφωνα με τα exit polls κερδίζει ο φιλορώσος υποψήφιος, απειλώντας πλέον με ανατροπή τη φιλοδυτική κατεύθυνση της χώρας, η οποία έχει θέση κλειδί και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την ενίσχυση της παρουσίας της Ρωσίας και του ρωσικού αερίου και πετρελαίου.
Η Τσέσκα Τσάτσεβα, 58 ετών, πρόεδρος του Κοινοβουλίου εξασφαλίζει το 22,5% με 23,5% των ψήφων και έρχεται πίσω από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, πρώην αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εξασφαλίζει το 24,3%-26,7% των ψήφων.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αμφίρροπο δεύτερο γύρο, την στιγμή που η ψηφοφορία θεωρείται τεστ για τον Μπόικο Μπορίσοφ και την κυβέρνησή του που βρίσκεται στο μέσον της θητείας της.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, στην εξουσία από το 2014, είχε απειλήσει ότι θα παραιτηθεί και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν η υποψήφιά του δεν επικρατήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξέλιξη που θα βύθιζε στην πολιτική αβεβαιότητα την φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που γνώρισε μεγάλη κοινωνική αναταραχή στις αρχές του 2013.
Η θητεία του Μπόικο Μπορίσοφ ολοκληρώνεται το 2018. Nίκη του 53χρονου Ρούμεν Ράντεν θα μπορούσε επίσης να σημάνει προσέγγιση της χώρας του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ και πλέον μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Ρωσία.
Η πρώτη θητεία του πρωθυπουργού Μπορίσοφ έληξε με την αιφνιδιαστική παραίτησή του στις αρχές του 2013, όταν η Βουλγαρία συγκλονιζόταν από μεγάλες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της φτώχειας, που συνοδεύτηκαν από σειρά αυτοπυρπολήσεων.
Μετά την επανεκλογή του Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα ξαναβρήκε κάποιου είδους πολιτική σταθερότητα, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές οι ψηφοφόροι είναι πιθανόν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους απέναντι στην βραδύτητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα η Τσέσκα Τσάτσεβα θεωρείται μη χαρισματική στην προσέλκυση ψηφοφόρων.
Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες υπό το καθεστώς της «υποχρεωτικής ψηφοφορίας» που δεν επισύρει σοβαρές κυρώσεις, αλλά έχει ως στόχο να κινητοποιήσει το εκλογικό σώμα και να περιορίσει το βάρος της χειραγωγούμενης ή πληρωμένης ψήφου που αποτελεί ενδημικό φαινόμενο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο bTV μετέδωσε την Κυριακή ρεπορτάζ με κρυμμένη κάμερα, που δείχνει τρεις άνδρες στο Βιντίν της βορειο-δυτικής Βουλγαρίας να δεσμεύονται ότι θα εξασφαλίσουν δεκάδες ψήφους από γκέτο των Ρομά στην τιμή των 50 λέβα (25 ευρώ) ανά ψήφο.
Η υποχρεωτική ψήφος ευνόησε τον σοσιαλιστή υποψήφιο διότι στις μικρές κοινότητες (οι οποίες παραδοσιακά υποστηρίζουν τους σοσιαλιστές) οι άνθρωποι ψήφισαν φοβούμενοι την επιβολή ανύπαρκτων κυρώσεων, εκτιμά ο Αντόνι Τοντόροφ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο.