Σε καραντίνα ο Ερντογάν για τις συλλήψεις Κούρδων

Τον πιέζουν Γερμανία και ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ τον παρακάμπτουν για την επιχείρηση στη Ράκα

Σε καραντίνα ο Ερντογάν για τις συλλήψεις Κούρδων

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με αφορμή τις συλλήψεις Κούρδων πολιτικών του HDP με την κατηγορία της εμφάνισης σε ανάκριση καθώς και της χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης. Με το κουρδικό να ανάγεται σε μείζον ζήτημα καθώς η μάχη κατά του ISIS εντείνεται και οι συμμαχικές δυνάμεις ετοιμάζουν πολλά ταυτόχρονα χτυπήματα ώστε να εξαντλήσουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες της για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας με στόχο την αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους αντίστοιχο με αυτό του Βορείου Ιράκ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σύγκρουση του καθεστώτος Ερντογάν με τους Κούρδους της Τουρκίας οι οποίοι κατηγορούνται -μεταξύ άλλων- για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Πίεση στον Ερντογάν ασκούν και οι ΗΠΑ καθώς συνήψαν συμφωνία με αντάρτες και τον αραβικό στρατό να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να συμμετάσχει στην επιχείρηση για ανακατάληψη της Ράκα.

Οι πρόσφατες συλλήψεις της ηγεσίας του HDP και πολλών βουλευτών του ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και για τη Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να καλεί τον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας για εξηγήσεις.

«Οι συλλήψεις στη διάρκεια της νύχτας πολιτικών και βουλευτών του κουρδικού HDP (Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών) επιδεινώνουν περαιτέρω δραματικά την κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Το υπουργείο ανέφερε ότι κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Άγκυρας να αντιδράσει στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. “Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για τη φίμωση ή ακόμη και τη φυλάκιση της πολιτικής αντιπολίτευσης”, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο

Άμεση ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος κατηγόρησε με δηλώσεις του την Ευρώπη ότι υποθάλπει την τρομοκρατία με τη στήριξη που προσφέρει στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν οι Ευρωπαίοι τον αποκαλούν δικτάτορα επειδή καταστέλλει την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση και τους συμπαθούντες της.
Σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά την Κυριακή, ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι τα όπλα που έχουν κατασχεθεί από μέλη του PKK προέρχονταν από τη Δύση.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι οι κοινοβουλευτικοί που συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιοι.

Διαβάστε  Νέες συλλήψεις 300 στρατιωτικών στην Τουρκία

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο Προσφυγικό, καταλογίζοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, ενώ έχει υποσχεθεί στην Τουρκία βοήθεια ύψους τριών δισ. ευρώ για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων, μέχρι τώρα έχει δώσει στην Άγκυρα μόνο 200-300 εκατομμύρια.

Από την άλλη πλευρά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχε προλάβει να επιρρίψει ευθύνες για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό της Τουρκία.