Επί κινδύνω βρίσκεται πλέον η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν τη χρησιμοποιεί διαρκώς ως μοχλό πίεσης απέναντι σε κάθε διένεξη με την ΕΕ. Μετά από τις παρεμβάσεις τόσο του Γερμανού υπυοργού Εξωτερικών, Φράνκ-Βάλτερ Στάινμάιερ καθώς και της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Φεντερίκας Μονγκερίνι, η τουρκική πολιτική ηγεσία απάντησε με απειλές για κατάρρευση της συμφωνίας λόγω υποχρηματοδότησης από την ΕΕ.
Από την πλευρά της ΕΕ ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχε προλάβει να τοποθετηθεί επιρρίπτοντας στην Τουρκία τις ευθύνες για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir.
«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι αν η συμφωνία καταρρεύσει «θα είναι με υπαιτιότητα της Τουρκίας».
Οι συζητήσεις όμως για την εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωσης της βίζας στις μετακινήσεις τους στην ζώνη Σένγκεν, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς οι Βρυξέλλες ζητούν από την Άγκυρα να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.
Οι συλλήψεις των μελών της ηγεσίας του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις αρκετών Ευρωπαίων ηγετών. Χωρίς να προβεί σε κάποιο άμεσο σχόλιο για τις συλλήψεις της Παρασκευής, ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Σημειώνω με λύπη μου ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη αυτή που απομακρύνεται από την Τουρκία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.