Κανείς, ακόμα και μετά την τελευταία –αθωωτική επιστολή του FBI για τη Χίλαρι ΚλίντοΝ– δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το νικητή των αμερικανικών εκλογών που διεξάγονται σε λιγότερο από δύο ημέρες. Με το ποσοστό των αναποφάσιστων να βρίσκεται στο 15%, όταν το 2012 ήταν 5% την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή και ενώ 27 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στις εκλογές κατά την προδιαδικασία.
Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας Politico μεταξύ στελεχών και ακτιβιστών του ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε 11 πολιτείες-κλειδιά, το 71% θεωρεί ότι οι δημοσκόποι έχουν υποτιμήσει αυτούς τους ψηφοφόρους που δεν τολμούν να πουν ότι θα ψηφίσουν αυτόν τον, επιεικώς, αμφιλεγόμενο προεδρικό υποψήφιο.
Παρά τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και την πόλωση που έχουν πυροδοτήσει τα επιτελεία και των δυο υποψηφίων το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ενδεικτικό της ακαταλληλότητας και των δυο υποψηφίων.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι δημοσκόποι είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν οι ψυχολογικοί παράγοντες που κρατούν το 15% στη γκρίζα ζώνη και να οδηγήσουν σε ένα πραγματικά απρόβλεπτο αποτέλεσμα, όπως και το αψυχολόγητο “ναι” των Βρετανών στο Brexit.
Ιστορικά τα φαινόμενα παταγώδους αποτυχίας των δημοσκοπήσεων υπάρχουν, ωστόσο όχι σε τόσο κρίσιμες αναμετρήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το “φαινόμενο Μπράντλεϊ.
Ο Τιμ Μπράντλεϊ, μαύρος υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας το 1982, έχασε τις εκλογές τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις του έδιναν άνετη επικράτηση, διότι πολλοί ψηφοφόροι δεν τόλμησαν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν εναντίον του, φοβούμενοι μήπως θεωρηθούν ρατσιστές.
Ανάμεσα σε αυτές τις κρυμμένες ψήφους, βρίσκονται οι ψήφοι των λευκών μη πτυχιούχων Αμερικανών, οι οποίοι, το 2012 αποτελούσαν ένα μπλοκ 47 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που δεν μετακινήθηκαν μέχρι την κάλπη και σήμερα προσεγγίζονται από τον Τραμπ.
Το κρυφό απόφθεγμα, που ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των προκριματικών, δεν ήταν από τη φάση ‘’Δε θέλω να το λέω’’, που κατέληξε να ανακηρύξει τον Τραμπ επίσημο υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Βάσερμαν, χρειάζεται αυτό το μπλοκ των λευκών, μη πτυχιούχων Αμερικανών να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και να μετακινηθεί μέχρι τις κάλπες, πράγμα που δεν επιβεβαιώνεται.
Η έρευνα του Politico
«Γνωρίζω προσωπικά πολλούς ρεπουμπλικάνους που δεν θα ομολογήσουν ότι θα ψηφίσουν τον Τραμπ. Ούτε εγώ θέλω να το λέω», δήλωσε στο Politico ένας ρεπουμπλικάνος από τη Βιρτζίνια.
Περί το 15% των Αμερικανών δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι ψηφοδέλτιο θα ρίξει στην κάλπη, τη στιγμή που το 2012 μόνο το 5% δίσταζε ακόμη ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ.
«Θεωρητικά, με μόνο το 46% των ψήφων υπέρ της Κλίντον, ο Τραμπ θα μπορούσε να την νικήσει εξασφαλίζοντας τις ψήφους των αναποφάσιστων και των ψηφοφόρων των ανεξάρτητων. Στην πράξη, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο Τραμπ θα είναι η δεύτερη επιλογή τους», έγραφε χθες ο αναλυτής.
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία της 8ης Νοεμβρίου είναι ο μεγάλος άγνωστος. Σύμφωνα με τις ψήφους της πρώιμης ψηφοφορίας, οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι είχαν μικρότερη κινητοποίηση από τους ρεπουμπλικανούς σε ορισμένες πολιτείες.
Ομως, η συμμετοχή των νέων και των μαύρων, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, αυτή τη φορά δεν είναι ικανοποιητική.