Οι αγορές πανηγυρίζουν την αθώωση της Χίλαρι

Καθώς απομακρύνεται το ρίσκο της εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ

Οι αγορές πανηγυρίζουν την αθώωση της Χίλαρι

Την απόφαση του FBI να μην απαγγείλει κατηγορίες στη Χίλαρι Κλίντον μετά και την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής έρευνας στον υπολογιστή του γερουσιαστή Γουέινερ πανηγυρίζουν οι αγορές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, αντί αντίκτυπος καταγράφεται στις ισοτιμίες και τα εμπορεύματα.

Η συμπεριφορά των αγορών αποκαλύπτει το επίπεδο του ρίσκου που ενσωματώνει μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τράμπ και την αβεβαιότητα που θα ακολουθούσε. Με τις αναταράξεις από το Brexit να ταλανίζουν τις αγορές σε καθημερινή βάση η εισαγωγή ακόμη μιας πολιτικής μεταβλητής υψηλού ρίσκου, όπως ο Ντόναλντ Τράμπ, θεωρείται ότι θα μπορούσε να μετατρέψει τα χρηματιστήρια σε ναρκοπέδια, να αυξήσει τη μεταβλητότητα, να περιορίσει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και να λειτουργήσει ντε φάκτο ανασταλτικά για την ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Wall Street με τα futures του Dow Jones να δείχνουν άνοδο της τάξης του 2%, μετά την απόφαση του FBI να μην ασκήσει δίωξη σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του FBI μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών καθώς στερεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό όπλο από τον Ντόναλντ Τράμπ, ενώ η εξέλιξη της διαδικασίας στόχο έχει να καταστήσει σαφές ότι το FBI έπραξε τα δέοντα αγνοώντας το πολιτικό κόστος και τις επιπλοκές.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ωστόσο ότι το ράλι σε μετοχές, η ανατίμηση του δολαρίου και η υποχώρηση του χρυσού μπορεί αποδειχθούν βραχύβια, καθώς τα σκάνδαλα που κυριάρχησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν απαξιώσει τη Χίλαρι Κλίντον πλήττοντας καίρια την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στο πρόσωπό της.

Διαβάστε  Στο ταμπλό ξανά το ομόλογο της Sunlight

Η διαφαινόμενη διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας, που πρεσβεύει το σενάριο εκλογής της Χϊλαρι Κλίντον, οδήγησε σε ενίσχυση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου πυροδοτώντας ράλι από την Ασία και τον Nikkei-225 που έκλεισε με κέρδη 1,6%, την ισοτιμία δολαρίου/γεν όπου το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 1,3% μέχρι και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο Λονδίνο ο FTSE-100 ενισχύεται κατά 1,34%, στις 6782 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο Dax γράφει κέρδη 1,7% στις 10433 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC-40 ενισχύεται κατά 1,83% στις 4458 μονάδες.

Διαβάστε  Αποθερμαίνεται λόγω αποθεμάτων και... προσφοράς το πετρέλαιο

Οι αγορές αρχικά κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα αλλά επιθετικά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να κατοχυρώσουν κέρδη ροκανίζοντας 0,5-0,8% των αρχικών κερδών από τους δείκτες.

Διαφήμιση