Πραξικόπημα Ερντογάν τώρα στην Τουρκία

Υπό κράτηση η ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP) επιδρομή των αρχών σε σπίτια βουλευτών και κομματικά γραφεία στην Άγκυρα και σε άλλες περιοχές.

Πραξικόπημα Ερντογάν τώρα στην Τουρκία

Επιχείρηση κατά του φιλοκουρδικού κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία με την αστυνομία να έχει ήδη συλλάβει τους ηγέτες Σαλαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιουκσεγκτάγκ καθώς και άλλους 13 βουλευτές, ενώ οι αρχές έχουν εισβάλλει στα γραφεία του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou οι ηγέτες και οι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος δεν εμφανίστηκαν να καταθέσουν στις αρχές στο πλαίσιο έρευνας κατά της τρομοκρατίας και για το λόγο αυτό συνελήφθησαν.

Οι νέες ενέργειες της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προφανές ότι ξεπερνούν πλέον κάθε όριο, ενώ καταπατούν ακόμα την κοινοβουλετυική Δημοκρατία.

Η σφοδρότητα της επίθεσης κατά των Κούρδων φαίνεται ότι υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποτύχει να κερδίσει θέση στο τραπέζι φιαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Συρία, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ προτιμούν να κρατήσουν την κατάσταση μεταξύ τους.

Διαβάστε  Οι αγορές τσακίζουν τη λίρα, οδηγούν στη σύγκρουση Ερντογάν-τραπεζιτών

Την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθησαν δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της πόλης μετά από κατάθεσή τους στη Βουλή για την ίδια έρευνα.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με τις αρχές να εισβάλλουν στα σπίτια των στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την οποία επέβαλε ο Ταγίπ Ενρτογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου.
Πάνω από 100,000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας έχουν αποταχθεί, περίπου 30,000 έχουν φυλακισθεί, ενώ χιλιάδες είναι και οι δάσκαλοι και καθηγητές που έχουν χάσει τις δουλειές τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά του παράλληλου κράτους του Φετουλάχ Γκιουλέν από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε  Τουρκία: Βουτιά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Εδώ και αρκετό καιρό το βάρος της επιχείρησης-κάθαρσης του Ταγίπ Ερντογάν έχει δοθεί στο κουρδικό, ξεκινώντας αρχικά με την επέμβαση τουρκικών δυνάμεων στη Συρία και τα πλήγματα σε βάρος των -υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ- δυνάμεων της κουρδικής πολιτοφυλακής και συνεχίζεται με συλλήψεις κούρδων και φιλοκούρδων στην Τουρκία.
Οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε συνδυασμό με την την κατάρρευση της εκεχειρίας με το PKK από τον Αύγουστο του 2015 έχουν οδηγήσει σε νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ κούρδων αυτονομιστών και τουρκικών δυνάμεων ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας.
Όπως αναφέρει το BBC το twitter, το facebook και το Whatsapp είχαν κοπεί εντός της Τουρκίας αμέσως μετά την ανακοίνωση των συλλήψεων. Η πρόσβαση ήταν αδύνατη ακόμα και όταν οι χρήστες προσπάθησαν να παρακάμψουν την απαγόρευση μέσω VPN.
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή πέρυσι κερδίζοντας 59 έδρες. Τρεις μήνες αργότερα Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν στα γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα.
Οι Τούρκοι πολιτικοί απολαμβάνουν ασυλία, ωστόσο αυτό το προνόμιο αποστερήθηκε από τους βουλευτές του HDP νωρίτερα φέτος.

Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο