Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο ψυγείο, η Γερμανία καίγεται

Σε δύο ταχύτητες η Ευρωζώνη και στη μέση η ΕΚΤ

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο ψυγείο, η Γερμανία καίγεται

Αργή και αναιμική παραμένει η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του τομέα υπηρεσιών στη Γαλλία και του PMI της Ευρωζώνης , ενώ το Brexit και οι επερχόμενες εκλογές σε πολλές χώρες της περιοχής ενισχύουν το ρίσκο και την αβεβαιότητα υποσκάπτοντας τη δυναμική ανάκαμψης.

Ο PMI της βιομηχανίας και των υπηρεσιών , του ινστιτούτου Markit, ενισχύθηκε μεν στο 53,3 από το 52,6, είναι ωστόσο κατώτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις της 24ης Οκτωβρίου για 53,7.

Διαβάστε  Η Γερμανία ρουφάει όλο το ρευστό της Ευρωζώνης: Έκρηξη πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκεται η Ιταλία όπου η πολιτική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε στασιμότητα την οικονομία, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ιρλανδία όπου το Brexit αποδεικνύεται τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Σε διαφορετική φάση βρίσκεται η Γερμανία όπου τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση της απασχόλησης με τις νέες θέσεις εργασίας να τρέχουν με τον υψηλότερο ρυθμό της 5ετίας. Το υψηλότερο κόστος σε μισθούς και η ανατίμηση του πετρελαίου εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα.

Διαβάστε  Στο στόχαστρο του Μοσκοβισί Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία

Αναλυτές και οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η ενίσχυση της απασχόλησης και η προοπτική ισχυρότερης αύξησης των νέων παραγγελιών είναι ενδείξεις που προδιαθέτουν για ισχυροποίηση της ανάπτυξης προς τα τέλη του έτους.
Από την άλλη πλευρά η αδυναμία της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας είναι ενδεικτική μιας Ευρωζώνης πολλών ταχυτήτων.
Η αναπτυξιακή ανισορροπία που καταγράφεται από τα στοιχεία είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος της απόλυτα χαλαρής και υποστηρικτικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ.

Διαβάστε  Σύγκρουση Αβραμόπουλου-Σαλβίνι για το μεταναστευτικό, πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία