Βομβα στη Βρετανία: Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για το Brexit

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, ενώ το Δημοψήφισμα είχε... συμβουλευτικό χαρακτήρα

Βομβα στη Βρετανία: Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για το Brexit

Σε πολιτική δίνη μπαίνει η Βρετανία καθώς απόφαση δικαστηρίου υποχρεώνει τη Τερέζα Μέι να ζητήσει την ψήφιση από το Κοινοβούλιο της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που σημαίνει την εκκίνηση της διαδικασίας για το Brexit.

Η απόφαση του δικαστηρίου τινάζει στον αέρα τη στρατηγική «Brexit means Brexit» της Βρετανίδας πρωθυπουργού καθώς τώρα θα είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική μάχη στο Κοινοβούλιο που θα θέσει τους Συντηρητικούς σε δοκιμασία, θα δώσει αβαντάζ στους Εργατικούς και να επαναφέρει το διχαστικό κλίμα τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στην κοινωνία.
Η Τερέζα Μέι υποστήριζε μέχρι τώρα ότι το Δημοψήφισμα είναι αρκετό και δίνει την απαραίτητη εξουσία στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε αυτό τον ισχυρισμό επιμένοντας ότι μόνο το Κοινοβούλιο μπορεί να λάβει μια τέτοια απόφαση, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι το Δημοψήφισμα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Διαβάστε  ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία βομβάρδισαν τη Συρία

Με δεδομένο ότι οι αρνητικές συνέπειες του Brexit έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στη Βρετανία και το κλίμα έχει αρχίσει να μεταβάλλεται, ενώ αρκετοί από τους βουλευτές των Tories ήταν πάντα αντίθετη με την έξοδο από την ΕΕ, η Τερέζα Μέι καλείται πλέον να αφοπλίσει μια πολιτική ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία ανακαλώντας την απόφαση για Brexit, ή ακόμα και σε διάσπαση των Tories ή/και πτώση της κυβέρνησης.
Πολλά είναι τα χαρτιά που θα ανοίξουν στο πολιτικό σκηνικό τις επόμενες ημέρες καθώς επί του θέματος θα αρχίσουν να τοποθετούνται βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ βέβαιη θεωρείται η διενέργεια νέων δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα των οποίων θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Διαβάστε  Εκτός κινδύνου και ο Σεργκέι Σκρίπαλ