Η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ, γιατί θέλει ο Κόρμπιν

Οι Εργατικοί δεν θα ανατρέψουν την απόφαση του Δημοψηφίσματος στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος

Η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ, γιατί θέλει ο Κόρμπιν

Ως εγγυητής πολιτικής σταθερότητας και της λαϊκής κυριαρχίας εμφανίζεται ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς σε δηλώσεις του μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αναγκάζει την Τερέζα Μέι να περάσει από το Κοινοβούλιο την απόφαση για ενεργοποίηση του άρθρου 50, ξεκαθαρίζει ότι το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος θα εισακουσθεί.

Αν και στις αγορές η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χρησιμοποιήθηκε ως πρόκριμα για ανατροπή της λαϊκής ετυμηγορίας, όπως αυτή εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι Εργατικοί, ως Αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία, θα επιμείνουν στην προοπτική του Brexit, όπως ξεκαθάρισε ο επανεκλεγείς Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητώντας όμως από την κυβέρνηση μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Αν και στο Κοινοβούλιο δεν θα ανατραπεί η ουσία της απόφασης του Δημοψηφίσματος η Τερέζα Μέι θέλει διακαώς να το αποφύγει καθώς τόσο σε επίπεδο κόμματος των Συντηρητικών, όσο και σαν κυβέρνηση αλλά και προσωπικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει μόνο να χάσει από την ανοιχτή συζήτηση εφ όλης της ύλης και από την μεταφορά της εξουσίας από στους βουλευτές.

Διαβάστε  Brexit: Σε διάσταση μέχρι το 2020, μετά το διαζύγιο

Σε σκληρή γραμμή επιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα όργανα να καλούν για ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από την Άνοιξη του 2017.

Την ίδια στιγμή, από την ηπειρωτική, πλέον, Ευρώπη ακούγονται φωνές κυρίως από τις γαλλόφωνες χώρες της ΕΕ ότι η έξοδος της Βρετανίας θα πρέπει να έχει τόσο σκληρούς όρους ώστε καμία άλλη χώρα να μην διανοηθεί να επαναλάβει το βρετανικό πείραμα.

Ευρωβουλευτές, κυρίως των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) όπως και πολιτικές δυνάμεις και μερίδα του Τύπου από τη Γαλλία ζητούν την άμεση έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ώστε να προχωρήσουν πλέον χωρίς το αγγλικό «βαρίδι» σε μία αρμονικότερη συνεργασία.

Διαβάστε  Αυτή είναι η μαύρη λίστα των θυμάτων από βομβαρδισμούς

Το μόνο που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι η εσωτερική κόντρα που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο της Βρετανίας που δεν θα αφορά κανέναν άλλο πέρα από τους Βρετανούς.

Σύμφωνα με το βρετανικό Δίκαιο (case law) τόσο η εκτελεστική κυβέρνηση όσο η νομοθετική δεν δεσμεύονται από την απόφαση του δημοψηφίσματος. Στο βρετανικό Δίκαιο το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση σύμφωνα με νομικούς και με αναλυτές της Μεγάλης Βρετανίας, να τολμήσει οποιαδήποτε από τις εξουσίες να απορρίψει τη λαϊκή βούληση.

Φυσικά, υφίσταται πάντα η περίπτωση που προκαλεί φόβο στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Λονδίνο να καθυστερήσει όσο μπορεί την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και ενδεχομένως να επαναλάβει ένα δημοψήφισμα, κάτι το οποίο για την αξιοπιστία της ΕΕ θα αποτελέσει όλεθρο, διότι ζητείται η άμεση έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

Παράλληλα, στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δεν αποκλείουν η Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ επισημαίνουν πως το πλάνο για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί.

Διαβάστε  Φωτοβολταϊκά στη Μεγάλη Βρετανία πούλησε η ΜΕΤΚΑ

«Η πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρη και αποφασισμένη ότι αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού και θα μας βγάλει από την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με το σχέδιό μας, να προετοιμάσουμε τις διαπραγματεύσεις και να παραμείνουμε στο χρονοδιάγραμμα όπως έχει οριστεί», δήλωσε μέλος των Συντηρητικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε αυτή η απόφαση να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του άρθρου 50».